​Στους 44.035 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σήμερα 13 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου
Στα νησιά Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο, Ρόδο, Σύμη, Μεγίστη, Κως, Φαρμακονήσι, Πάτμο, Κάλυμνο, Σαμοθράκη, αυτή τη στιγμή μένουν 8.904 άτομα σε hot spots και λοιπές δομές, ενώ καταγράφηκαν 2.702 νέες αφίξεις.
Στη Λέσβο βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, δηλαδή 5.310.
Αττική
Στην Αττική φιλοξενούνται 10.987 πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.166 άνθρωποι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά.
Κεντρική Ελλάδα
Στην Κεντρική Ελλάδα διαμένουν 1.102 πρόσφυγες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων έχει καταλύσει στη Βόρεια Ελλάδα (23.042), και ειδικότερα στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου μέχρι στιγμής βρίσκονται 12.000 άνθρωποι. Στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο Κιλκίς μένουν 3.640 πρόσφυγες και στη Νέα Καρβάλη 3.370.
16382958.jpg
Ειδομένη
Διαψεύδεται δημοσίευμα για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας
Την ίδια ώρα, βουλιάζουν στις λάσπες, στις αρρώστιες και στα ποντίκια, οι πρόσφυγες της Ειδομένης. Ένα δημοσίευμα του Reuters έκανε λόγο για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας τύπου Α στην Ειδομένη, αλλά διαψεύστηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Δεν υπάρχει δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του ΣΚΑΙ.
16383612.jpg
Μικρά παιδιά ξάπλωσαν στις ράγες- Διαμαρτυρία για το άνοιγμα των συνόρων
Η εικόνα των μικρών προσφυγόπουλων με τα απορημένα βλέμματα και τα υγρά μάτια, που ξάπλωσαν στις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής για το άνοιγμα των συνόρων, ραγίζει καρδιές. «Είμαι παιδί και μπορεί να μην ξέρω πολλά, αλλά πιστεύω ότι το να φέρεσαι χωρίς σεβασμό γιατί γεννήθηκε κάποιος σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη λέγεται ρατσισμός», έγραφε ένα μήνυμα, σύμφωνα με το RT.
16383606.jpg
Από τον Πειραιά στη Χαλκίδα
Περίπου 3.300 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ενώ εντός της ημέρας 20 πούλμαν αναμένεται να παραλάβουν περίπου 1.000 ανθρώπους προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας.
16383611.jpg
Επιστρέφουν από το Βόλο στην Αθήνα (taxydromos)
Επιστρέφουν τελικά στην Αθήνα οι 249 πρόσφυγες που χθες μεταφέρθηκαν στο ΣΕΑ Αερινού για την προσωρινή διαμονή τους, αλλά που δεν δέχθηκαν να διαμείνουν στον καταυλισμό. Από χθες το απόγευμα αρνούνταν να κατέβουν από τα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και χρησιμοποίησαν μόνο τις χημικές τουαλέτες, ενώ περίπου 200 άτομα είχαν επιχειρήσει να επιστρέψουν στην Αθήνα με τα πόδια…
mag2.jpeg
Σήμερα από το πρωί επέμεναν να επιστρέψουν στην Αθήνα και έλεγαν ότι τους είχαν υποσχεθεί ότι θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη και μετά σ��ην Ειδομένη. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τον στρατό, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στην Αθήνα.
mag-708.jpeg
Ένα βρέφος μόλις 20 ημερών χρειάστηκε να μεταφερθεί χθες τη νύχτα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με γαστρεντερίτιδα, ενώ η μητέρα του υποσιτίζεται.
mag4.jpeg
Επίσης και άλλα βρέφη με πυρετό μεταφέρθηκαν την νύχτα σε νοσοκομείο του Βόλου, αλλά όλοι πλέον επέστρεψαν και είναι στα λεωφορεία, ταξιδεύοντας προς την Αθήνα.