​Η απελπιστική κατάσταση στην Ειδομένη συνεχίζεται και οι πρώτες επιπτώσεις από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων… έσκασαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ένα κοριτσάκι από τη Συρία, μόλις 9 χρόνων, προσβλήθηκε από ηπατίτιδα Α και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

αρχείο λήψης (4).jpg
Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

αρχείο λήψης (7).jpg
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και

β)Την έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, την παροχή φροντίδας και την κατάλληλη απομόνωση.
Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.
αρχείο λήψης (5).jpg
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.
αρχε��ο λήψης (6).jpg
Στο νοσοκομείο ένας πρόσφυγας- Τραυματίστηκε κατά τη διανομή παπουτσιών
Την ίδια ώρα, ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ των αλλοδαπών, -οι οποίοι έρχονται στα χέρια για ένα κομμάτι ψωμί ή για ένα ζευγάρι παπούτσια-, έστειλε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έναν άνδρα.
αρχείο λήψης (1).jpg
Ο πρόσφυγας χτύπησε κατά τη διάρκεια διανομής παπουτσιών σε μία σκηνή. Όταν εθελοντές ξεκίνησαν να μοιράζουν τα παπούτσια, οι μετανάστες όρμησαν για να προλάβουν να πάρουν και ο άτυχος άντρας τραυματίστηκε.
αρχείο λήψης (3).jpg

Οι εντάσεις είναι πολύ συχνές μεταξύ των μεταναστών... αφού το ένστικτο της επιβίωσης τους οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές.
αρχείο λήψης.jpg
ΦΩΤΟ Reuters