Σκοπιανοί αστυνομικοί και στρατιώτες χρησιμοποιούν βία κατά προσφύγων που περνούν στα σύνορα. Τις εικόνες ντροπής και βαρβαρότητας κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι τουλάχιστον 20 μετανάστες επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος, έχοντας σοβαρά τραύματα από δαγκωνιές σκύλων.

Tην ίδια ώρα, σχέδιο εκκένωσης ετοιμάζει η κυβέρνηση, ακόμη και αν χρειαστεί αστυνομική επέμβαση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας επιχείρησης ώστε οι πρόσφυγες να μεταφερθούν συντονισμένα σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, αρκετά πίσω από την ουδέτερη ζώνη των ελληνοσκοπιανών συνόρων.

Το «γεωγραφικό άπλωμα» προς τα πίσω ώστε να αποσυμφωρηθεί η Ειδομένη έχει ξεκινήσει με τα στρατόπεδα στο Κιλκίς. Ήδη στον Χέρσο φιλοξενούνται 3:400 πρόσφυγες και στη Νέα Καβάλα 6.197. Στο σχεδιασμό προβλέπεται η δημι��υργία δυο ακόμη στην περιοχή , ενώ πρόσφυγες και μετανάστες θα μετακινηθούν προς το Πολύκαστρο την Ελευθερούπολη, τα Διαβατά, την Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Δεσκάτη και τα Γιαννιτσά. Σκοπός είναι στα σύνορα να παραμένουν 3 με 4 χιλιάδες από τους 33.220 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Επικράτεια.

Επίσης, την ώρα που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διένειμε σήμερα σχεδόν 50.000 μερίδες φαγητού σε όλους τους καταυλισμούς, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κήρυξε το νομό Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέφερε το ζήτημα των κλειστών στρατοπέδων φιλοξενίας

«Την ώρα που μπαίνουν παράνομα στη χώρα, πρέπει να μπαίνουν σε κλειστά στρατόπεδα. Αυτή η χαζομάρα να μπαίνουν σε στρατόπεδα και να κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν βοηθά ούτε τους ίδιους» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

Τέλος, αυξητικές εξακολουθούν να παραμένουν οι ροές στο Αιγαίο. Την εβδομάδα που πέρασε 4.759 πρόσφυγες και μετανάστες διεσώθησαν από την ελληνική ακτοφυλακή σε 91 περιστατικά. Αύξηση παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο.