​«Είμαι ο Παύλος, 15 χρόνων και χρειάζομαι τη βοήθειά σας» ήταν τα πρώτα διστακτικά λόγια του νεαρού όταν κάλεσε στην «Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056». Γρήγορα όμως εμπιστεύθηκε τους ανθρώπους του «Χαμόγελου του Παιδιού» και τους αποκάλυψε πως στο σχολείο του είναι μία ομάδα παιδιών από το διπλανό τμήμα της τάξης του, που τον κάνουν να νιώθει άσχημα.

«Μου μιλούν με υποτιμητικό τρόπο για το βάρος του σώματός μου και κάποιες φορές με χτυπούν. Επίσης λένε και σε άλλα παιδιά να μην με κάνουν παρέα» ανέφερε ο έφηβος Παύλος τονίζοντας πως στενοχωριέται, πως νιώθει ότι δεν είναι αποδεκτός και για το λόγο αυτό αποφεύγει τις συναναστροφές με τα υπόλοιπα παιδιά. Πιστεύει πως έτσι μόνο θα σταματήσουν οι σχολιασμοί.

Ο Παύλος αποκάλυψε πως κάπως έτσι απομονώθηκε τελείως άρχισε να περιφέρεται μόνος του. Ακόμα και τώρα όμως πολλές φορές τα συγκεκριμένα παιδιά τον πλησιάζουν ώστε να γελάσουν σε βάρος του και με τις «πλάκες» τους να κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά να γελούν.

Ο Παύλος κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, από την μία τόνιζε ότι είναι άδικο αυτό που του συμβαίνει, ενώ από την άλλη κατηγορούσε τον εαυτό του για την εμφάνισή του.

Για αυτό που του συνέβαινε προτιμούσε να μη μιλά σε κανέναν, ούτε στα παιδιά με τα οποία έκανε παρέα, ούτε στους εκπαιδευτικούς του, ούτε όμως και στους γονείς του. Όποτε το προσπάθησε, όλοι του έλεγαν να μη δίνει σημασία σε ότι συμβαίνει και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με αυτά τα παιδιά. Έτσι, το μόνο που προσπαθούσε να κάνει ήταν να αποφεύγει με οποιονδήποτε τρόπο αυτά τα παιδιά ώστε να μην έρθει και πάλι αντιμέτωπος με την άβολη αυτή κατάσταση. Σε κάποια στιγμή ο 15χρονος αναρωτήθηκε «γιατί να είμαι αυτός που είμαι» επιρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο ευθύνες και στον ίδιο για την κατάσταση που επικρατούσε.

Πόσο δύσκολο θα είναι για τον ίδιο να βιώνει αυτά τα συναισθήματα καθημερινά;

Είπε επίσης ότι φοβόταν πως αν μιλήσει στους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς του, το ζήτημα θα έπαιρνε χειρότερες διαστάσεις. Ο Παύλος αρχικά ήθελε να μιλήσει κυρίως για τα παιδιά αυτά χωρίς να έχει σκεφτεί ότι θα μπορούσε ο ίδιος να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Οι άνθρωποι από το Χαμόγελο του Παιδιού, του επεσήμαναν, πως όποια και να είναι η εμφάνισή του, η προτίμηση του ή η στάση του για κάποια ζητήματα κανείς δεν έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρεται με τρόπο που τον κάνει να φοβάται, να ντρέπεται και να νιώθει άσχημα με τον εαυτό του.

Μπαίνοντας λοιπόν στο ρόλο, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα του παιδιού που εκφοβίζεται αλλά και στο ρόλο, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα του παιδιού που εκφοβίζει αναδείχθηκε, χωρίς βέβαια να δικαιολογείται, η επίδραση του ίδιου στη δημιουργία και στην αντιμετώπιση του ζη��ήματος αυτού.

Το Χαμόγελο του Παιδιού του πρότεινε, όπως μίλησε σε εκείνους, να μιλήσει και στα παιδιά που προσπαθούν να τον εκφοβίσουν, θέτοντας όρια και απαγορεύοντας συμπεριφορές που τον ενοχλούν και τον κάνουν να αποξενώνεται από τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Επίσης του αναδείχθηκε το πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεται με άλλους αυτά που τον απασχολούν, ώστε να αποφορτίζεται.

Το σημαντικότερο όμως που αναδείχθηκε ήταν πως ένα μικρό βήμα στην προσπάθεια διαχείρισης αυτής της δυσκολίας σίγουρα θα χαράξει το δρόμο για την αλλαγή που περιμένει να δει. «Το ότι είσαι διαφορετικός από κάποιον άλλο, δε σημαίνει ότι είσαι κατώτερος του.... να το θυμάσαι αυτό».

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διε��κρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνσηsos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

​Tο ΒΙΝΤΕΟ που «ΧΤΥΠΑ» τον σχολικό εκφοβισμό! «Μίλα Τώρα! Σταμάτα το Bullying»