​Κοντόκανες καραμπίνες κι εκρηκτικά μετέφερε το υπό σημαία Τόνγκο φορτηγό πλοίο «Trader» που εντοπίστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και ελέγχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κισσάμου Χανίων, στην Κρήτη.

Οι λιμενικοί δέσμευσαν δύο κοντέινερ. Στο πρώτο βρήκαν 6.400 κοντόκανες καραμπίνες και στο δεύτερο μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών και συναφών υλικών.

Επίσης, στο πλαίσιο έρευνας για εντοπισμό ναρκωτικών, διενεργήθηκε έλεγχος στο σύνολο των χώρων του πλοίου, στους χώρους ενδιαίτησης του οποίου συνέδραμε αστυνομικός σκύλος, καθώς και έλεγχος υφάλων, ενώ πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στο περιεχόμενο των άλλων τεσσάρων εμπορευματοκιβωτίων, με τη συνδρομή πυροτεχνουργού της ΕΛΑΣ, με αρνητικά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει ποινικές ευθύνες για το εντεκαμελές πλήρωμά του (έξι Σύροι, τέσσερις Ινδοί, ένας Λιβανέζος).

Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι της Σούδας, προς επιθεώρηση αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με το αξιόπλοό του. Μόλις αυτά αποκατασταθούν, αναμένεται να αναχωρήσει.