​Με βασική προτεραιότητα τον εμβολιασμό των παιδιών, ομάδα εκπροσώπων του προγράμματος «We care», με επικεφαλής την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μετέβησαν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στον Πειραιά.

Στα μικρά χεράκια τους ίσα που μπορούν να κρατήσουν μια σακούλα με είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, αλλά τα μάτια τους λάμπουν από χαρά όταν παίρνουν ένα ζεστ�� χάδι… μια αγκαλιά.

Στο κέντρο φιλοξενίας στον Πειραιά και σε σκηνές έξω από αυτό, 2000 πρόσφυγες στριμώχνουν την ανάγκη τους για ασφάλεια και τα όνειρα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Εκεί βρέθηκε σήμερα ομάδα εκπροσώπων του προγράμματος «We care», με επικεφαλής την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με πρωταρχικό μέλημα τον εμβολιασμό των παιδιών.

«Με ανάμεικτα συναισθήματα βρίσκομαι σήμερα εδώ, είμαι τόσο πολύ συγκινημένη. Θα κάνουμε ότι μπορούμε μέσα από το σύστημα 'We Care' που έχουμε οργανώσει. Ειλικρινά δεν βρίσκω λόγια να εκφραστώ, να εκφράσω τη συγκίνησή μου και τα δάκρυά μου βλέποντας αυτά τα μικρά παιδιά με τις μητέρες τους, ανήμπορα να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτό το χώρο. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε, να κάνουμε ότι μπορούμε και ήδη γίνεται. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι έρχονται ιδιώτες, άνθρωποι απλοί και προσφέρουν ότι μπορούν από το υστέρημά τους. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε φέρει εμβόλια, θα εμβολιάσουμε τα παιδιά» δήλωσε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Οι δράσεις του προγράμματος «We care», που αποτελεί πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη», συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το πρόγραμμα αφορά σε βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, στα οποία παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός.

Η υλοποίηση του Προγράμματος πραγματοποιείται με την συμβολή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στηρίζεται από την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Ο κ. Κωστής Δήμτσας, γενικός Διευθυντής του «Αποστολή» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με την κ. Βαρδινογιάννη έχουν προνοήσει εδώ και αρκετούς μήνες, προβλέποντας αυτή την κρίση. Θα σταθούμε μαζί με τους δημάρχους, μαζί με την Πολιτεία, σε όλη την Ελλάδα ς δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν».

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε: «Η προσπάθεια με το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, της ΚΕΔΕ, της 'Αποστολής' συνεχίζεται. Θα προσπαθήσουμε για τα προσφυγόπουλα, για τα παιδιά των μεταναστών και για μια χώρα που έχει δείξει ανθρωπισμό και θα συνεχίσει να τον δείχνει».

Η κυρία Βαρδινογιάννη ζήτησε να μάθει από τον Δήμαρχο Πειραιά τις ανάγκες των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας του Λιμανιού, ενώ δε μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση της, όταν αντίκρισε τις μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά τους.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης είπε χαρακτηριστικά: «Προσπαθώντας όλοι μαζί, νομίζω ότι θα καταφέρουμε, όχι να λύσουμε, αλλά να βελτιώσουμε τα σημαντικά προβλήματα κυρίως για τα παιδιά και τις μανάδες που ταλαιπωρούνται».

Κοντά στα παιδιά βρέθηκε και ο Σάκης Ρουβάς, ως ένας από τους πρώτους εθελοντές του προγράμματος We care.

sakislimani.jpg

«Ότι μπορεί ο καθένας από τη μεριά του να το κάνει. Όλοι οι φορείς, το Ίδρυμα της κυρίας Βαρδινογιάννη, η Αρχιεπισκοπή, οι δήμοi, όλοι οι άνθρωποι βοηθούν. Είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι από τον πόλεμο. Ήρθαν εδώ να βρουν ασφάλεια και ζωή» είπε ο Σάκης Ρουβάς.

Το πρόγραμμα We care συνεχίζεται και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, με προτεραιότητα τους Δήμους όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.