​Συγκλονίζει η εξομολόγηση της 20χρονης προσφυγοπούλας Χαζάρα, η οποία σκέφτεται μέχρι και την αυτοκτονία, όταν συνειδητοποιεί ότι το ταξίδι της προς το ...ευρωπαϊκό όνειρο είναι πολύ πιθανό να έχει άδοξο τέλος.

"Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον και τι θα κάνω. Αυτό που ξέρω είναι πως προτιμώ να δώσω τέλος στη ζωή μου, αν είναι να πάω πίσω στο Αφγανιστάν ή στο Ιράν. Είναι πολύ επικίνδυνο να ζεις στο Αφγανιστάν. Καθημερινά υπάρχουν βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας" σημειώνει.

Είναι μία από τους χιλιάδες Αφγανούς, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Η προσφυγιά δεν είναι κάτι άγνωστο για τη νεαρή Αφγανή, αφού την είχε γνωρίσει από παιδί ακόμη, μέσα από τις διηγήσεις των γονιών της, που πριν από τρεις δεκαετίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και να καταφύγουν στο Ιράν, αφού ως Χαζάροι και σιίτες βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

Τώρα, στα 20 της χρόνια, μόλις ένα εξάμηνο προτού πάρει το πτυχίο της, η Χαζάρα ζει και η ίδια στο "πετσί" της την προσφυγιά.

Το ταξίδι προς το όνειρο όμως διακόπηκε απρόσμενα, όταν έκλεισε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ για τους Αφγανούς.

Τώρα, βρίσκεται στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά. "Ήταν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι. Κοντέψαμε να ναυαγήσουμε και να πεθάνουμε. Είχε πολύ κρύο μέσα στη βάρκα και ήταν πολύ σκοτεινά. Η βάρκα ήταν ελαττωματική και η μηχανή σταματούσε συνεχώς και προσπαθούσαμε να την επανεκκινήσουμε" θυμάται

Στο δίλημμα "αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή ...επιστροφή" απαντά μάλλον αμήχανα: "Δεν ξέρω. Άκουσα ότι η οικονομία δεν είναι καλή και δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε εδώ. Είναι δύσκολη απόφαση. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό. Φοβάμαι αυτή την επιλογή".

Για τη διαμονή της στα Διαβατά λέει πως ζουν εννιά άτομα σε μια σκηνή και αυτό είναι πολύ δύσκολο. "Δεν μπορείς να κοιμηθείς, να ηρεμήσεις, είμαστε εξαντλημένοι" λέει και επαναλαμβάνει πως το μόνο που θέλει είναι να πάει στην Ευρώπη και να συνεχίσει τις σπουδές της.