​Κάθε μέρα και χειρότερη γίνεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες ανά την Επικράτεια: μόνο στην Ειδομένη έχουν συρρεύσει περίπου 11.000 άνθρωποι, τη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά και η πλατεία Βικτωρίας «βουλιάζουν» από κόσμο, ενώ οι ροές από τα νησιά συνεχίζονται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συναντώνται σήμερα στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

16336539 (1024x682).jpg

Παρά το ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά, χιλιάδες πρόσφυγες στήνουν σκηνές, ή κοιμούνται ακόμα και στα υγρά χωράφια, στο πέρασμα της Ειδομένης, ελπίζοντας ότι θα είναι μεταξύ των ελάχιστων τυχερών που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το συρματόπλεγμα της ντροπής και να ανοίξουν τα φτερά τους για μια καλύτερη ζωή σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Πάντως, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, τη συνοριακή πύλη πέρασαν μόλις 300 άνθρωποι

16339499 (1024x682).jpg

Την ίδια ώρα, τα hot spots που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι ασφυκτικά γεμάτα, ενώ εικόνες ντροπής εκτυλίσσονται στο λιμάνι του Πειραιά και την πλατεία Βικτωρίας, όπου πρόσφυγες, με το Κράτος απόντα, πιάστηκαν ακόμα και στα χέρια για ένα κομμάτι ψωμί που έσπευσαν να προσφέρουν εθελοντές.

16341120 (1024x699).jpg

Το πρωί της Πέμπτης, έφτασαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κι άλλοι μετανάστες, καθώς κατέπλευσε το «Βlue Star 1», το οποίο μετέφερε 580 ανθρώπους από την Χίο και την Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από αυτούς επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ, με προορισμό τον σταθμό του ηλεκτρι��ού του Πειραιά.

16340236 (1024x683).jpg

Κι ενώ η κατάσταση είναι τραγική, η Ευρώπη παρακολουθεί αμέτοχη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να κάνει μπαράζ επισκέψεων λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, την προσεχή Δευτέρα. Αφού συνάντησε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο Ντόναλντ Τουσκ έρχεται στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν συνεδριάσει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και ένα 24ωρο πριν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εν μέσω ασφυξίας το ραντεβού Τσίπρα – Τουσκ για το προσφυγικό

- Το οδοιπορικό του STAR μαζί με τους πρόσφυγες- Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» τους από τον Πειραιά στην Ειδομένη