​Από τον Πειραιά έως την Ειδομένη με ταξί, λεωφορείο ή πεζοί οι πρόσφυγες κάνουν 10 ώρες να φθάσουν. Το δρομολόγιο τους κατέγραψε πρώτη φορά τηλεοπτικό συνεργείο από την αρχή ως το τέλος. Το ρεπορτάζ του Γρηγόρη Μπάκα με την κάμερα του STAR είναι άκρως αποκαλυπτικό.
Ώρα δώδεκα μετά το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά. Ταξί μεταφέρουν οικογένειες προσφύγων στο Αιγάλεω. Εκεί τους περιμένει το λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στην Ειδομένη.
Ο δημοσιογράφος του STAR, Γρηγόρης Μπάκας περιγράφει: «Βρισκόμαστε σε μια αποθήκη πάνω στον Κηφισό πριν από λίγο ήρθαν τα ταξί και αποβίβασαν τους πρόσφυγες».
«Θα φύγουμε από εδώ και θα πάμε Ελευσίνα, Μάνδρα, Θήβα, Λαμία. Αν δούμε ότι έχει μπλόκο θα δούμε από πού θα πάμε» εξηγεί ο κ.Θανάσης, οδηγός του λεωφορείου.
Στο λεωφορείο είναι 67 Σύροι πρόσφυγες. Ανάμεσά τους μικρά παιδιά αλλά και μωρά. Το ταξίδι τους ξεκινά στις 6 το απόγευμα… με την ελπίδα να φθάσουν στην Ειδομένη.
Ο συνοδός τους τους καλωσορίζει και εκείνοι ξεσπούν σε χειροκρότημα. Ελάχιστα λεπτά αργότερα βλέπουμε για πρώτη φορά τους πρόσφυγες να χορεύουν, τα παιδιά να χαμογελούν και τους μεγάλους να διασκεδάζουν. Καμία σχέση με τις εικόνες απόγνωσης που έχουμε συνηθίσει…
Όσο η νύχτα πέφτει, ο φόβος του οδηγού είναι μην πέσουν σε μπλόκο της αστυνομίας. Ένα περιπολικό που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το λεωφορείο προκαλεί προς στιγμήν πανικό. Καθόλη τη διάρκεια του ��αξιδιού ο οδηγός μιλά στο κινητό με ανθρώπους του που του αποκαλύπτουν πού έχουν στηθεί μπλόκα. Από την ενημέρωση που έχει, αποφασίζει και την πορεία που θα ακολουθήσει.
Μετά από 3 ώρες και 20 λεπτά, το λεωφορείο φτάνει λίγο έξω από τη Λαμία. Εκεί θα κάνουν την πρώτη τους στάση για να φάνε. Το ταξίδι συνεχίζεται μετά από 40 λεπτά. Κάθε πρόσφυγας έχει τη δική του ιστορία όπως ο Χαμέτ, δάσκαλος στο επάγγελμα που ταξιδεύει μαζί με τα πέντε παιδιά του. Η γυναίκα του έχει πεθάνει και θέλει να πάει στη Γερμανία για μια καλύτερη ζωή.
Μια γυναίκα νιώθει κουρασμένη. Όλοι θέλουν να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Στις 00:30 το λεωφορείο έφτασε έξω α��ό τη Λάρισα και κατευθύνεται προς την Κοζάνη. Τα μάτια των προσφύγων έκλεισαν από την κούραση.
Ο οδηγός εξακολουθεί να φοβάται τα μπλόκα. Αν τον σταματήσουν θα αναγκαστεί να μείνει στο σημείο του μπλόκου ή να επιστρέψει στην Αθήνα. Τέσσερις ώρες αργότερα θα δουν την ταμπέλα που γράφει Εύζωνοι και Σκόπια.
Η ώρα 4 τα ξημερώματα. Οι πρόσφυγες από τη χαρά τους που κατάφεραν να φθάσουν στα σύνορα τραγουδούν και χορεύουν.
Η αστυνομία απαγορεύει στον οδηγό να πάει μέχρι τα σύνορα. Τον σταματούν 20 χιλιόμετρα μακριά. Με το πρώτο φως της ημέρας, οι πρόσφυγες όμως αποφασίζουν να κάνουν αυτά τα χιλιόμετρα με τα πόδια...