​Τους 10.000 χιλιάδες αγγίζουν πλέον οι πρόσφυγες που περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη. Δραματικές είναι οι εικόνες που δείχνουν μικρά παιδιά να κοιμούνται στην λάσπη μετά την χθεσινή βροχή. Το φαγητό λιγοστεύει και οι ουρές παραμένουν ατελείωτες.

Εικόνες ντροπής και απόλυτης εξαθλίωσης. Υποσιτισμένα παιδιά παίζουν στις λάσπες, εκεί που εχθές ξεκούραζαν το ταλαιπωρημένο τους κορμάκι. Μία γυναίκα μαγειρεύει λίγα μέτρα μακριά.

«Ήταν ένας εφιάλτης. Ξυπνήσαμε μέσα σε μια πισίνα» αναφέρει μετανάστης.
Στην Ειδομένη σήμερα ο καιρός ήταν καλός όμως το προηγούμενο βράδυ, έβρεχε συνεχώς. Οι σκηνές, στις οποίες κοιμούνται μέχρι και 8 άτομα, πλημμύρισαν. Πρόσφυγες και μετανάστες αναρωτιούνται το ίδιο πράγμα, πότε θα ανοίξει αυτή η σιδερένια πύλη. Οι Σκοπιανοί έφεραν το πρωί και αύρες. Δεν επιτρέπουν ούτε στα τρένα του ΟΣΕ να περάσουν τα σύνορα μετά τα επεισόδια. Ταλαιπωρημένοι άνθρωποι κοιμούνται στις ράγες.
«Δεν υπάρχει ανθρωπιά σε αυτόν τον κόσμο» λέει μία μικρή πρόσφυγας.

«Σύροι ναι! Αφγανοί, όχι! Γιατί όχι οι Αφγανοί;» ουρλιάζει ένας άντρας στις συνοριοφύλακες των Σκοπίων.

Ο Αχματριζάν είναι 12 χρόνων, ο αρχηγός της οικογένειας. Ξεκίνησε από το Αφγανιστάν με προορισμό την Αυστρία. Η οικογένεια του έχει 12 μέλη. Οι σόλες των παπουτσιών του έχουν λιώσει, όπως και του Γιουσέφ, ο οποίος ήταν φαρμακοποιός στο Ιράκ.

«Η ελληνική αστυνομία είναι καλή και οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι. Μας φέρνουν φαγητό και γάλα για τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη. Χθες είδα μια γυναίκα να δίνει και λεφτά» περιγράφει ο Γιουσέφ.

Όλα αυτά την ώρα που στους δρόμους καραβάνια ανθρώπων κατευθύνονται με τα πόδια στα σύνορα ελπίζοντας πως θα είναι από τους τυχερούς που θα καταφέρουν να συ��εχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολύκαστρο: Σε ΑΠΟΓΝΩΣΗ οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες-5 οικογένειες ζουν σε ΜΙΑ σκηνή (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι πρόσφυγες γέμισαν τον φράχτη της Ειδομένης με λουλούδια -Ποια η κατάσταση σε όλη τη χώρα

ΑΠΟΓΝΩΣΗ! Σύρια στην Ειδομένη προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί όταν την χώρισαν από τα παιδιά της

ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες στα κέντρα συγκέντρωσης των μεταναστών-Ορατή η ΑΠΕΙΛΗ μολυσματικών ασθενειών