​Μπορεί σήμερα Τρίτη ο καιρός να είναι λίγο μουντός με την σκόνη να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ωστόσο σε λίγες μέρες έχουμε και την επίσημη αρχή της Άνοιξης…

Μία Άνοιξη που την έχουμε ανάγκη σαν λαός… Η φύση θα ξυπνήσει, τα χρώματα θα κατακλύσουν το γκρίζο της πόλης και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να χαμογελούν πιο συχνά αφού ο ήλιος θα ζεσταίνει τις καρδιές τους.

20100918223308_imgp0012407-950px.jpg
Ίσως για αυτό όταν μπαίνει ο Μάρτιος είμαστε όλοι λίγο πιο αισιόδοξοι… γιατί ξέρουμε πως μαζί του φέρνει την Άνοιξη! Έτσι για να υποδεχτούμε σωστά τον μήνα φορούμε το μαρτάκι… το γνωστό ερυθρόλευκο βραχιολάκι.

Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοράμε το μαρτάκι και από που κρατάει την σκούφια της αυτή η παράδοση; Αν ναι… ήλθε η ώρα να σας λυθούν όλες οι απορίες.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες (οι εκπρόσωποι των Θεών) έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, ��πως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

12742430_1247262865287986_2975781594145662550_n.jpg
Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μ��να, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από το 5ο αιώνα.