Εκτεταμένα κρούσματα παραποίησης τεχνικών χαρακτηριστικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Στα στοιχεία που έχουν φτάσει στην εισαγγελία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν παραβιαστεί τα κοντέρ χιλιομέτρων δείχνοντας λιγότερα από αυτά που έχει διανύσει το αυτοκίνητο.

Λίγα λεπτά και το κοντέρ του αυτοκινήτου δείχνει λιγότερα χιλιόμετρα από αυτά που στην πραγματικότητα έχει διανύσει το όχημα. Αυτοκίνητα για παράδειγμα έχουν διανύσει 130.000 χλμ. εντοπίζονται να πωλούνται σαν να έχουν διανύσει μόλις 60.000 χλμ. Οι καταγγελίες στον συνήγορο του πολίτη είναι καθημερινές.

«Υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα αλλά κρούσματα για τα οποία πρέπει να ενημερώνονται οι καταναλωτές για να αποφύγουν τυχόν παγίδες» αναφέρει η Αθηνά Κοντογιάννη, αναπληρώτρια Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Στο ρεπορτάζ του STAR βλέπετε τον τρόπο που με ειδικά μηχανήματα, μπορεί κάποιος να μειώσει τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο του, έτσι ώστε να μπορεί μετά με άνεση να πουλήσει το αυτοκίνητό του σε καλύτερη τιμή.

Οι καταναλωτές που θα αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα πρέπει να είνα�� ιδιαίτερα προσεκτικοί και θα πρέπει να εξετάσουν καλά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Βασικό είναι να υπάρχει βιβλίο service, να ελεγχθεί από μηχανικό, αν είναι από το εξωτερικό να διασταυρωθούν τα στοιχεία του από το τελωνείο.

Αν τώρα κάποιος διαπιστώσει ότι αγόρασε αυτοκίνητο που έχει πειραχτεί το κοντέρ και μπορεί να το αποδείξει με έγγραφα τότε μπορεί να κινηθεί νομικά και να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων του ή έκπτωση στην αγορά του οχήματος.