Ακόμα και νομοθετική πρωτοβουλία είναι έτοιμο να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να πετύχει το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, όπως δηλώνει στο Star o γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης.

Το μέτρο αν και εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και αρκετούς μήνες, μόνο... τρεις κρατούμενοι έχουν φορέσει το λεγόμενο "βραχιολάκι".

«Αυτή την περίοδο, αναλαμβάνουμε περεταίρω δράση για την προώθηση του μέτρου... Δεν θα μείνουμε θεατές στην υποτονική χρήση του μέτρου. Αν χρειαστεί πιθανότατα να επέμβουμε ακόμα και στη νομοθεσία, ώστε να είναι περισσότεροι αυτοί οι άνθρωποι που θα μπορούν να το λάβουν» δήλωσε ο κ. Φυτράκης

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 και σε πρώτη φάση θα αφορούσε 250 κρατούμενους εντός Αττικής. Τον περασμένο Δεκέμβριο το μέτρο επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το κόστος για να φορέσει κάποιος το βραχιολάκι είναι 15 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή 450 ευρώ το μήνα και σε πρώτη φάση απευθύνεται συνολικά σε 250 κρατούμενους ήπιας εγκληματικότητας:

-100 υπόδικους σε υποθέσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών
-50 κρατούμενους των φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Γρεβενών και Κομοτηνής
-50 κρατούμενους στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα
-50 υπόδικους ή κατάδικους που κρατούνται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

«Είμαστε έτοιμοι να δούμε αν είναι νομοθετικό το θέμα ή αν είναι άλλης φύσεως να επέμβουμε εδώ και τώρα. Το μέτρο πρέπει να πετύχει, γιατί χρησιμοποιείται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, συμβάλλει στην αποφυγή του εγκλεισμού και την διατήρηση του ατόμου μακριά από το έγκλημα και δεν επιβαρύνει το σύστημα των φυλακών και κατά συνέχεια και τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο κ.Φυτράκης.

Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν δικαίωμα να κάνουν χρήση, αλλά αρνήθηκαν είναι και ο πολυισοβίτης της 17 Νοέμβρη Σάββας Ξηρός.

ΒΙΝΤΕΟ STAR