Πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα αναχωρήσεων του Ελληνικού, μάζεψαν σήμερα το μεσημέρι τα πράγματά τους και ξεκίνησαν με τα πόδια το ταξίδι για την Ειδομένη και τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Η υπομονή τους εξαντλείται. Οι δυνάμεις τους τους εγκαταλείπουν. Δεν αντέχουν άλλο! Όταν κατάλαβαν πως με πούλμαν δεν μπορούσαν να φύγουν, ξεκίνησαν με τα πόδια (!) το μεγάλο ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή.

«Είμαστε άνθρωποι»

Η πρώτη τους κίνηση ήταν να σταθούν στη στάση των λεωφορείων. Όταν όμως ένα πέρασε και ο οδηγός ΔΕΝ σταμάτησε, παρά τα χαρτιά τους που έγραφαν «είμαστε άνθρωποι», δημιουργήθηκε ένταση.

Βγήκαν σε μια λωρίδα της παραλιακής και άρχισαν να περπατούν. Ταλαιπωρημένοι, με την απόγνωση και την απελπισία να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό τους ξεκίνησαν τη διαδρομή προς τα σύνορα. Κουράγιο αντλούν μόνο από την ελπίδα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους. Αυτά που τώρα περπατούν χιλιόμετρα ολόκληρα με τους γονείς τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για επιβράδυνση των προσφυγικών ροών από τα νησιά στον Πειραιά για σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο.

Ακτοπλοϊκές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ωστόσο, τόνισαν ότι τα δρομολόγια των ναυλωμένων πλοίων μπορούν να μειωθούν αλλά δεν είναι εύκολο να μην κοπούν σε εισιτήρια σε μετανάστες και πρόσφυγες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τα νησιά με προορισμό τον Πειραιά.

Αυτή τη στιγμή, τρία πλοία το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το «Blue star patmos» και το καταμαράν «Tera jet» είναι ναυλωμένα από το Υπουργείο Ναυτιλίας για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Το καταμαράν tera jet βρίσκεται στη Χίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μυτιλήνη, ενώ το "blue star patmos" στον Πειραιά και αναμένεται να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες για τη Σάμο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο του Λιμενικού, τουλάχιστον 1008 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασωθεί το τελευταίο 24ωρο από το λιμενικό σώμα σε 19 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Κω και Μεγίστης.