Εγκλωβισμένοι στην χώρα μας είναι χιλιάδες μετανάστες. Η έξοδος από τα σύνορα προς τα Σκόπια γίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα, χιλιάδες πρόσφυγες να αναγκάζον��αι είτε να μένουν στο Σχιστό και τα άλλα hotspots, είτε να επιστρέφουν στην Πλατεία Βικτωρίας, χωρίς να ξέρουν πως θα φύγουν από την Ελλάδα.

Το λιμάνι του Πειραιά θυμίζει έναν απέραντο προσφυγικό καταυλισμό. Οικογένειες, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, γέμισαν το σταθμό επιβατών του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πληρώσει πολλά χρήματα, και κρατούν στα χέρια τους εισιτήρια για πλοία και λεωφορεία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ωστόσο για πολλές οικογένειες το ευρωπαϊκό όνειρο εξελίσσεται σε εφιάλτη, καθώς το ταξίδι δεν εξελίσσεται όπως το περίμεναν, με αποτέλεσμα να μένουν «ε��κλωβισμένες» σε μια χώρα που στην πραγματικότητα δεν θέλουν να μείνουν .

Όσοι τελικά καταφέρνουν να ξεκινήσουν για τα σύνορα, δεν γνωρίζουν πότε θα φτάσουν. Κατά μήκος της Εθνικής, από τις Αφίδνες, μέχρι τα Τέμπη, όπου βρίσκονται και τα μπλόκα των αγροτών, υπάρχουν σταματημένα πούλμαν με μετανάστες για μέρες.

Όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο hotspot. Αλμυρός, Καλαμπάκα, Σκοτίνα, Κοζάνη βρέθηκαν ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα να δέχονται πρόσφυγες χωρίς κανένα πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Star, 300 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Τέμπη, περιμένοντας την αστυνομία να δώσει το "πράσινο φως" για να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ειδομένη. Όλα τα παιδιά είναι ταλαιπωρημένα, χωρίς φαγητό, χωρίς ύπνο, χωρίς τίποτα.

Εν τω μεταξύ, η ΕΛΑΣ έχει ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, σε μοτέλ στο 90ο χιλιόμετρο, ενώ από το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας, και πάνω από 1500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.

Από το απόγευμα της Τρίτης, η αστυνομία άρχισε σιγά - σιγά να διοχετεύει δυο - δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα.

Φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας τρόφιμα, με τους πρόσφυγες πάντως να ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους άμεσα.

Όσοι μετά κόπων και βασάνων φτάνουν στην Ειδομένη πέφτουν πάνω σε τοίχο ή καλύτερα στο φράχτη, αφού τα σύνορα είναι κλειστά. Κάποιοι μετανάστες στην απελπισία τους πηδούν το φράχτη, και συλλαμβάνονται, ενώ απελπισμένα μικρά παιδιά εκλιπαρούν να ανοίξουν τα σύνορα.

Η πλατεία Βικτωρίας είναι μονόδρομος. Εκεί θα αναζητήσουν άλλους τρόπους διαφυγής από την Ελλάδα, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας από την Λέσβο μιλά για... οργάνωση και σχέδιο.

Δείτε περισσότερα στα ΒΙΝΤΕΟ του STAR