Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, υποστήριξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Είναι βεβαίως η γενικότερη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης» επισήμανε.

Η κ.Θάνου υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να εστιάσουμε μόνο στην αποχή των δικηγόρων, ωστόσο είναι και η αποχή των δικηγόρων η οποία διαρκεί επί 1,5 μήνα ένας παράγων, ο οποίος συνεισέφερε στην καθυστέρηση της διεξαγωγής της δίκης» και συνέχισε λέγοντας: «Απάντησαν οι δικηγόροι και αποποιούνται οποιασδήποτε ευθύνης».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου μίλησε για χρόνια προβλήματα που «βασανίζουν τη δικαιοσύνη» και πως η επίλυση αυτών «δεν θα επέλθει αν ο καθένας από τους παράγοντες αποποιείται των ευθυνών του και ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους. Εγώ δεν έχω πρόθεση να ανοίξω οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους δικηγορικούς συλλόγους».

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μια γενικότερη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης η οποία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, στην έλλειψη αιθουσών, στον μικρό αριθμό των δικαστών και των γραμματέων, μεγάλα κενά που υπάρχουν σε δικαστές και γραμματείς» και τόνισε: «Θεωρώ ότι αν ο καθένας από τους παράγοντες της δίκης αποποιείται των ευθυνών του και ρίχνει τις ευθύνες μόνο στους άλλους, έτσι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε την λύση των προβλημάτων».

Η πρόεδρος της Αρείου Πάγου σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «θεωρώ πράγματι, αυτό που λέει ο δικηγορικός σύλλογος είναι αληθές ως προς το εξής. Ήταν μια μεγάλ�� δίκη με πολλούς κατηγορουμένους, με πολλούς μάρτυρες, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί στο διάστημα αυτό, δηλαδή μέχρι τις 18 Μαρτίου τη συμπλήρωση του χρόνου αποφυλάκισης» και εκτίμησε ότι «Υπάρχουν σοβαρές δίκες των οποίων το 18μηνο λήγει τον Μάρτιο, τον Απρίλιο. Με αυτή την έννοια είπα ότι θα πρέπει σε αυτές τις σοβαρές δίκες, οι οποίες έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον, να χορηγείται άδεια στους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η διεξαγωγή τους».

Αναφερόμενη στην ανησυχία της Μάγδας Φύσσα ότι ο Γ. Ρουπακιάς μπορεί να "εξαφανιστεί" μετά την αποφυλάκισή του, η κ. Θάνου τόνισε ότι το βούλευμα που εκδόθηκε από το συμβούλιο Εφετών, «αυτό ακριβώς έχει ��ροντίσει να διασφαλιστεί», καθώς έχει διαταχθεί η παραμονή του στην κατοικία του, με 24ωρη αστυνομική φύλαξη, η έξοδός του μόνο για τη μετάβαση στο δικαστήριο κατά τις ημέρες της δικασίμου και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής είπε: «Δεν είναι θέμα καλής ή κακής διαθέσεως το να θέλουμε να διεξαχθεί εγκαίρως μια δίκη και να αποφευχθούν παρενέργειες, παρενέργειες άλλωστε που προβλέπονται από το σύνταγμα» και εξήγησε:
«Στη δίκη αυτή έχουμε 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, οι κατηγορούμενοι είναι 37, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους μέχρι σήμε��α έχουν εξεταστεί μόλις 21. Χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης που είναι περίπου αυτή τη στιγμή 150. Ας μην αγνοούμε την η ανάγνωση τεραστίου αριθμού εγγράφων που θα καταλάβει και αυτή ικανότατο χρόνο. Περιλαμβάνεται επίσης και ο χρόνος που θα πρέπει να προβληθούν οι φορείς ήχου και εικόνας. Ο χρόνος που θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι. Οι αγορεύσεις δύο εισαγγελέων και συνηγόρων».

Σχολιάζοντας την αναφορά της κ. Θάνου στην αποχή των δικηγόρων, ο κ. Αλεξανδρής είπε πως «όταν αναφέρεται η αποχή των δικηγόρων που είναι μια αποχή που διαρκεί 49 μέρες, ως πρόβλημα που συνέτεινε έστω και εμμέσως στο να αφεθεί κάποιος ελεύθερος, όπως το θεωρεί το Σύνταγμα, αυτό αλλά με συ��χωρείτε εγώ το θεωρώ και δόλιο και προσχηματικό. Και αδικεί και τον αγώνα και την προσπάθεια των δικηγόρων, οι οποίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης αυτή τη στιγμή».

Και κατέληξε: «Έκρουσε ανοιχτές θύρες η κ. Θάνου διότι ήδη το πλαίσιο της αποχής που αποφάσισε να ορίσει η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, ορίζει ότι δίδονται άδειες όταν επίκειται λήξη 18μήνου, σε ζητήματα παραγραφής και προθεσμίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέμβαση Θάνου για την αποφυλάκιση Ρουπακιά

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έκκληση από την Πρόεδρο να δοθούν άδειες στους δικηγόρους!