​Οι χαρακτηριστικές κρητικές μαγκούρες, οι κατσούνες όπως ονομάζονται, τα σαρίκια, δηλαδή τα παραδοσιακά κεφαλομάντηλα των Κρητικών και οι χειροποίητες μπότες τους, τα στιβάνια, αποτελούν το σήμα κατατεθέν των αγροτικών κινητοποιήσεων ��το κέντρο της Αθήνας.

Οι εικόνες που βλέπετε κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι σκληραγωγημένοι Κρητικοί αγρότες με τις παραδοσιακές μαύρες μπότες και τα κεφαλομάντηλα αποβιβάζονται από τα πλοία και τα ξακουστά ραβδιά τους παίζουν σήμερα σε όλες τις τηλεοράσεις της υφηλίου.

Όπως λέει η μαντινάδα «Όλα τα ξύλα του βουνού δεν μοιάζει το να τ΄άλλο, το να κάνουν εικόνισμα και κάρβουνο το άλλο» κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι τεχνίτες που αναζητούν ένα σπάνιο δεντράκι, την αμπελίτσα, για να φτιάξουν τις ιδιαίτερες μαγκούρες που αποτελούν το σύμβολο της κρητικής περηφάνειας.

Απαραίτητο εργαλείο για τη ζωή στο βουνό, αλλά και όπλο σε καιρούς πολέμου οι κατσούνες έκαναν απόβαση στο λιμάνι του Πειραιά και πρωτοστάτησαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις μαζί με τα σαρίκια, τα παραδοσιακά καλύμματα του κεφαλιού με τα πυκνά κρόσσια και τα στιβάνια, τις κλασικές κρητικές δερμάτινες μπότες.

«Ήρθαμε από την Κρήτη με όρεξη και με μια φωνή ζωντανή, με μια ψυχή. Νομίζω ότι δεν κουντουρίζουν που λένε στον τόπο μου. Γιατί έχουμε δώσει και άλλοτε τα παραδείγματα τα καλά» δηλώνει ο Ιωάννης Ψαράκης, αγρότης από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Τα στιβάνια των χωρικών είναι φτιαγμένα από σκληρό μοσχαρίσιο δέρμα για ν΄αντέχουν στις ταλαιπωρίες από πέτρες, λάσπες, χιόνια κι αγκάθια, ενώ τα σαρίκια ��ίναι μαύρα επειδή συμβολίζουν τη θλίψη και τον θρήνο που προκάλεσε το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου το 1866.

Ανάμεσα στους αγρότες από την Κρήτη που κατέβηκαν στην Αθήνα ήταν και ο γοητευτικός μελισσοκόμος Στάθης Στιβακτάκης, ο οποίος είχε αναστατώσει τον γυναικείο πληθυσμό κατά την προηγούμενη απόβαση των Κρητικών στην Αθήνα

«Να μην το ψηφίσουνε για θα δούνε την άλλη πλευρά της Κρήτης. Να το κατέχετε» λέει ο Στάθης Στιβακτάκης. Με το τζάκετ παραλλαγής να δίνει τη σύγχρονη νότα σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά στιβάνια και το κεφαλομάντηλό ο Στάθης ήταν ένας από εκείνους που αποβιβάστηκαν νωρίς - νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά και πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις.