​Για σχεδόν έναν αιώνα τα τσιγάρα Santé έμπαιναν σε δεκάδες ελληνικά σπίτια… Τόσο η χαρακτηριστική γεύση του καπνού τους όσο και το vintage πακέτο με την μυστηριώδη γυναίκα μίας άλλης εποχής έκαναν τα Santé τα πιο αρχοντικά ελληνικά τσιγάρα!

Αυτά, ωστόσο, μέχρι σήμερα… αφού 85 χρόνια μετά την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους, τα τσιγάρα αποσύρονται από την αγορά και περνούν στην ιστορία.

23.jpg
Η ιστορία του Santé

Σήμερα, σε όλα τα πακέτα αναγράφεται το περιβόητο «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία». Ωστόσο, αυτό ήταν κάτι το οποίο… δεν λεγόταν παλαιότερα! Αντίθετα οι διαφημιστές προσπαθούσαν να επιβάλλουν το κάπνισμα στην αγορά σαν κάτι το υγιεινό!

Έτσι, το 1931 ο Χαρίλαος Κωνσταντίνου, έβγαλε στην αγορά το θρυλικό τσιγάρο και το ονόμασε Santé, σε μία γαλλική παραλλαγή της λέξης sanitas, που στα λατινικά σημαίνει υγεία.

Στην πραγματικότητα δεν ήταν κι ένα πολύ υγιεινό τσιγάρο καθώς, αν και ήταν από πολύ καλό χαρμάνι, περιείχε 0,7 mg νικοτίνη και 18mg πίσσα. Τα γραφεία της εταιρείας Κωνσταντίνου ήταν στην οδό Λυκούργου αλλά τα τσιγάρα φτιάχνονταν στο δημόσιο καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν.

195498g-sante1.jpg

Η γυναίκα- σκάνδαλο που έμελλε να «σημαδέψει» το πακέτο

Το σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου πακέτου δεν ήταν άλλο από τη μοιραία γυναίκα που είχε τον… αέρα μίας άλλης εποχής! Το πακέτο με την ξανθιά ντίβα είχε ζωγραφίσει ένας Αθηναίος ζωγράφος. Όπως καταλαβαίνετε, η ταυτότητα της ε��χε γίνει ο νέος γρίφος για όλους με τα πηγαδάκια να κάνουν λόγο για την αγαπημένη του ζωγράφου ενώ άλλοι να μιλούν για αποκύημα της φαντασίας του.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα… η γυναίκα ήταν η αγαπημένη κάποιου αλλά όχι του ζωγράφου! Πρόκειται για τη Ζωζώ Νταλμάς, διάσημη ηθοποιό, τραγουδίστρια της όπερας και χορεύτρια. Ήταν όμορφη, ατίθαση και ανατρεπτική! Μία γυναίκα που δεν περνούσε απαρατήρητη και είχε κάψει πολλές καρδιές… Μία από αυτές ήταν του Κεμάλ Ατατούρκ!

zozokemal-300x171.jpg
Τόσο η γνωριμία όσο κι η σχέση τους… θυελλώδης. Γνωρίστηκαν σε ένα μαγαζί όπου εκείνη χόρευε! Αμέσως υπήρξε σπίθα ανάμεσα τους. Πέρασαν το βράδυ μαζί στο σπίτι του. Το επόμενο πρωί ο Κεμάλ ξύπνησε και λίγο πριν φύγει άφησε ένα χαρτονόμισμα χιλίων λιρών στο κομοδίνο του.

Εκείνη, όταν είδε τα λεφτά θύμωσε και αποφάσισε να του απαντήσει με τον δικό της τρόπο… Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα απεικόνιζε το πρόσωπο του Κεμάλ. Έκοψε λοιπόν μόνο την εικόνα του και άφησε το τρύπιο χαρτονόμισμα στη θέση του μαζί με ένα σημείωμα.

dalmas2.jpgMustafa_Kemal_Ataturk.jpg

«Από αυτό που μου αφήσατε πήρα μόνο αυτό που μου χρειαζόταν. Το υπόλοιπο σας το επιστρέφω γιατί μου είναι εντελώς άχρηστο», έγραφε.

Την άλλη μέρα της έστειλε κοσμήματα. Του τα επέστρεψε και τελικά κατάλαβε ότι αυτή η γυναίκα δεν εξαγοραζόταν με χρήματα. Ο δεσμός τους κράτησε πολλά χρόνια, σχεδόν μέχρι τον θάνατο του.

Γυναίκα αράχνη ή κατάσκοπος;

Για κάποιους η Ζωζώ Νταλμάς ήταν μια γυναίκα αράχνη. Πολλοί έλεγαν ότι ήταν πράκτορας που χρησιμοποιούσε την ομορφιά της για να μαθαίνει τα μυστικά της τουρκικής κυβέρνησης. Όταν ερχόταν στην Ελλάδα είχε άλλωστε υψηλές επαφές, μεταξύ των οποίων και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η ίδια είχε πει: «Κατάσκοπος δεν ήμουν, Ελληνίδα ήμουν». Η πατριωτική της δράση συνεχίστηκε και στην κατοχή. Οι πράκτορες της Γκεστάπο την ξυλοκόπησαν άγρια, όταν αρνήθηκε να καταδώσει αντιστασιακούς, με αποτέλεσμα, να αποβάλει το 4 μηνών μωρό της.

assets_LARGE_t_420_3815223.JPG
Πέθανε το 1988 σε ένα γηροκομείο της Αθήνας, το πρόσωπο της έμεινε όμως στα Santé, για να θυμίζει τη γυναίκα θρύλο.

Αλλαγή εταιρείας και τέλος εποχής

Τέλη του 1990 τα Santé περνούν στα χέρια της εταιρείας «Παπαστράτος». Αυτό κράτησε περίπου 13 χρόνια, καθώς το 2003, η παραγωγή του τσιγάρου πέρασε στην Philip Morris, η οποία το μετονόμασε από Santé σε Zante, για να μην παραπέμπει στην λατινική εκδοχή της λέξης «υγεία».

Πλέον τα Santé είναι παρελθόν και αποτελούν ιστορία.