​Φρίκη και αποτροπιασμό προκάλεσε η είδηση του εντοπισμού των νεκρών εμβρύων μέσα σε γυάλες με φορμόλη, όπως σας ενημέρωσε το star.gr από την πρώτη στιγμή.

Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο ξέσπασε σάλος στην ιατρική κοινότητα.

Όπως δήλωσε στο star.gr o Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας «είναι ανατριχιαστική είδηση. Για σκεφτείτε να δείτε μια μικρογραφία ανθρώπου, ενός εμβρύου δηλαδή, ξαφνικά μπροστά σας στα σκουπίδια. Πέρα από το ό,τι αποτελεί τρομερή προσβολή για το ανθρώπινο είδος, η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα. Δε μπορεί να δικαιολογηθεί από οποιοδήποτε σκεπτικό. Ανθρώπινα τμήματα, μέλη ή ακόμη και έμβρυα τα οποία έχουν διατηρηθεί στη φορμόλη πιθανότατα για ιατρικούς λόγους, κυρίως εκπαιδευτικούς, δεν καταστρέφονται και δεν απορρίπτονται με τον τρόπο που έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό.

Συνήθως τα ανθρώπινα μέλη που αποκόπτονται ή ακρωτηριάζονται καθώς και τα νεκρά έμβρυα, αναλόγως της ηλικίας την οποία έχουν, ακολουθούν μια πολύ συγκεκριμένη ιατρική διαδικασία απόρριψης ή καταστροφής για να αποφύγουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος και για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του εμβρύου. Κατά συνέπεια, έπρεπε να πρώτα να καταστραφούν σε κλιβάνους και στη συνέχεια να απορριφθούν. Για τα μεγάλα έμβρυα ακολουθείται η διαδικασία της ταφής και για τα μικρότερα η διαδικασία της αποτέφρωσης» επεσήμανε ο κύριος Σπαντιδέας.

Πότε ενταφιάζονται τα έμβρυα και πότε αποτεφρώνονται

Όπως εξηγεί στο star.gr o Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ευγένιος Κουμαντάκης «μετά την αποβολή του εμβρύου από την 24 εβδομάδ�� κύησης και πέρα, το έμβρυο ενταφιάζεται. Εάν υπάρξει αποβολή νωρίτερα το έμβρυο πρέπει να αποτεφρωθεί. Πάντως με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό έχω να πω ότι δεν μπορεί τα έμβρυα να απορρίπτονται σε κοινούς κάδους σκουπιδιών και να καταλήγουν στις χωματερές καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε για τα ιατρικά απόβλητα υπάρχει ειδική πρόβλεψη από την νομοθεσία».

Της Ισμήνης Λέντζου