​Σήμα κινδύνου εκπέμπει ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία το «Ιπποκράτειο». Η κάμερα του STAR και ο Βαγγέλης Γκούμας μπήκαν για πρώτη φορά στα χειρουργεία.

Η αυτοψία του STAR έδειξε ότι πολλές φορές δεν αρκεί να υπάρχει πλήρης εξοπλισμός για τις επεμβάσεις αλλά πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι να δουλεύουν τα μηχανήματα. Το πρόβλημα αυτό βγήκε στην επιφάνεια μετά την καταγγελία γιατρού ότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων τ��υ υπουργείου Υγείας του ζήτησε να παραλάβει ασθενή με σοβαρή καρδιακή πάθηση και αν χρειαστεί να τον χειρουργήσει αμέσως.

Ο γιατρός ειδοποίησε ότι εκείνη την στιγμή βρισκόταν άλλο χειρουργείο καρδιάς σε εξέλιξη με αποτέλεσμα ο δεύτερος ασθενής να μην μπορεί να χειρουργηθεί.

«H αίθουσα ήταν κατειλημμένη. Με παρέμβαση του διοικητή, κρατήθηκε το περιστατικό στη μονάδα του Λαϊκού Νοσοκομείου, σταθεροποιήθηκε και δεν χρειάστηκε μεταφορά και αντιμετώπιση» εξηγεί ο Διευθυντής Α’ καρδιολογικής κλινικής Ιπποκρατείου νοσοκομείου, Κώστας Τριανταφύλλου.

Δυστυχώς όπως εξήγησαν οι γιατροί, ο ασθενής δεν μπορούσε να χειρουργηθεί διότι δεν υπήρχε χειριστής στο μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας στο δεύτερο χειρουργείο καρδιάς.

«Έπρεπε να υπάρχει κι ένας δεύτερος εξωσωματιστής» αναφέρει ο Ιωάννης Καλλικάντζαρος Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Ιπποκρατείου.

Για την κάλυψη όλων των χειρουργείων χρειάζονται το λιγότερο πέντε εξειδικευμένοι χειριστές ενώ υπάρχουν μόνο δυο μόνιμοι και ο τρίτος είναι με απόσπαση από άλλο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή η υγεία εκπέμπει SOS! Βρισκόμαστε δηλαδή μια ακόμη φορά μπροστά στο φαινόμενο σύγχρονα και ακριβά μηχανήματα να μένουν αχρησιμοποίητα, διότι δεν υπ��ρχει προσωπικό να καλύψει όλες τις βάρδιες.