​Στην κυκλοφορία έχει δοθεί εδώ και λίγες ημέρες η γέφυρα της Τσακώνας, η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ελλάδα–από πλευράς ανοίγματος- μετά τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και μεταξύ των μεγαλυτέρων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως.

(Φωτογραφικό υλικό: Παναγιώτης Σμυρνιώτης)

IMG_8426.jpg
Για ποιο λόγο όμως η γέφυρα της Τσακώνας έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

Εκτός του ότι συνδέει οδικά ταχύτερα και ασφαλέστερα την ηπειρωτική Ελλάδα με την πόλη της Καλαμάτας (αλλά και ευρύτερα με τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ηλείας), αποτελεί παράλληλα μια μεγάλη κατασκευαστική πρόκληση.

(Φωτογραφικό υλικό: Παναγιώτης Σμυρνιώτης)

0027.jpg
Τον λόγο που η γέφυρα θεωρείται ως ένα σ��ουδαίο ελληνικό τεχνολογικό επίτευγμα, εξηγεί στο star.gr ο Αχιλλέας Πατσιούρας, ο οποίος εργάστηκε ως υπεύθυνος μηχανικός ανέγερσης των μεταλλικών στοιχείων της γέφυρας Τσακώνας στη εταιρία ΕΜΕΚ ΑΕ, για λογαριασμό του αναδόχου κατασκευής ΤΕΡΝΑ Α.Ε, ενώ απασχολήθηκε και ως project manager για την βιομηχανοποίηση του τόξου εξ΄ολοκλήρου στο εργοστάσιο της ΕΜΕΚ Α.Ε.

0043.jpg

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΤΟΞΩΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΥΨΟΣ… 65 ΜΕΤΡΩΝ!

«Για την ολοκλήρωση των μεταλλικών τόξων, εργάστηκαν 80 μηχανικοί και τεχνίτες σε 24ωρη βάση με εναλλασσόμενες βάρδιες, για την επιτάχυνση της παράδοσης του έργου. Ειδικότερα για την πραγματοποίηση των εργασιών συναρμολόγησης και συγκόλλησης του τόξου, οι εργασίες πραγματοποιούνταν πρωί-βράδυ σε ανώτατο υψόμετρο των 65 μέτρων επί των προσωρινών πύργων».

(Φωτογραφικό υλικό: Παναγιώτης Σμυρνιώτης)

0031.jpg

0019.jpg

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ… ΕΝΕΡΓΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ:

Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη πρόκληση για το team της ΕΜΕΚ Α.Ε που ανέλαβε την κατασκευή των εντυπωσιακών μεταλλικών τόξων.

0020.jpg
Χαρακτηριστικό είναι πως ο τοξωτός φορέας έχει μήκος 250 μέτρων, ενώ τα τόξα σχηματίζονται από μια κιβωτιοειδή διατομή σταθερού ύψους και πλάτους 2,80x1,60 μέτρα με το μέγιστο πάχος των συγκολλούμενων χαλύβδινων ελασμάτων να φτάνει τα 120 χιλιοστά. Ο τοξωτός φορέας είναι πλήρως συγκολλητός χωρίς ενδιάμεσες κοχλιώσεις στις ενώσεις κατά μήκος των τόξων.

(Φωτογραφικό υλικό: Παναγιώτης Σμυρνιώτης)

0011.jpg
Όπως μας εξηγεί ο Αχιλλέας Πατσιούρας «κατά την διάρκεια της κατασκευής, ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να δοθεί, πέραν όλων των υπολοίπων απαιτήσεων ποιότητας, στην απαρέγκλιτη τήρηση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών αυτού του μεγάλου σε μήκους τόξου, εντός του ορίου των επιτρεπόμενων ανοχών. Να πούμε ότι σε αυτό το επίπεδο των κατασκευών, οι ανοχές αυτές είναι της τάξης των μερικών χιλιοστών, οπότε η τήρηση τους αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα σημεία του έργου, αφού το τόξο καθόλη την διάρκεια κατασκευής του στηριζόταν επί προσωρινών πύργων εδραιωμένων εντός μιας ενεργής κατολίσθησης!»

0029.jpg

Η ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ:

Η πιο δύσκολη στιγμή και ταυτόχρονα κατασκευαστική πρόκληση κατά την φάση υλοποίησης τ��υ έργου σχετίζεται με την σύνδεση του τελευταίου τμήματος των τόξων στο κεντρικό και υψηλότερο σημείο του τοξωτού φορέα. Το τμήμα αυτό που ονομάζεται κεντρική κλείδα και ολοκληρώνει την τελική σύνδεση των δυο ημιτόξων ήταν μια πολύ ειδική εργασία λόγω των συστολοδιαστολών εξαιτίας των περιβαλλοντικών θερμοκρασιακών μεταβολών.Αποτέλεσμα αυτών ήταν η δυσκολία εκτέλεσης εργασιών μοντάζ και συγκόλλησης του τελικού τμήματος χωρίς την εφαρμογή ισχυρού μηχανισμού παγίωσης των δυό ημιτόξων, ικανού να συγκρατεί φορτία άνω των 1000 τόνων. Ουσιαστικά τα δύο ημιτόξα έπρεπε να ακινητοποιηθούν πλήρως ώστε να τοποθετηθεί και να συγκολληθεί το τελευταίο τμήμα του τόξου».

(Φωτογραφικό υλικό: Παναγιώτης Σμυρνιώτης)

0028 (1).jpg

Μετά τα παραπάνω, δεν είναι να απορεί κανείς που η γέφυρα Τσακώνας έχει προκαλέσει την εκδήλωση του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος:

«Χαρακτηριστικές είναι οι επισκέψεις που πραγματοποίηθηκαν από την Πολυτεχνική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Πατρών και Θεσσαλονίκης αλλά και των Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Dundee της Σκωτίας. Κατά την διάρκεια των επισκέψεων δόθηκε επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση στα γεωτεχνικά έργα και στα έργα θεμελίωσης της γέφυρας» καταλήγει ο Αχιλλέας Πατσιούρας.

(Επίσκεψη από τους φοιτητές του Imperial College)

IMG_3849.jpg

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ TIME LAPSE VIDEO ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ.

Της Χριστίνας Βεργιώτη