​Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, όσα είχε υποσχεθεί στους Ευρωπαίους για το προσφυγικό.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου και η κάμερα του STAR έκαναν αυτοψία στο στρατόπεδο του Σχιστού που θα φιλοξενήσει σε πρώτη φάση 450 πρόσφυγες.

Μια «αποθήκη ψυχών» στο Σχιστό, για τους πρόσφυγες που θα γλυτώσουν από τη θαλασσοταραχή… Πρόκειται για πρώην στρατόπεδο στη λεωφόρο Σχιστού, στον Σκαραμαγκά που ήταν ψυχιατρείο για παιδιά.

Χώρος 7.750 τετραγωνικών, με γήπεδο ποδοσφαίρου, για 458 πρόσφυγες. Στα δυο κέντρα σε Σχιστό και Σίνδο, θα μπαινοβγαίνουν ελεύθερα οι πρόσφυγες.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, υπάρχει και εγκαταλελειμμένο γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου θα μπορούν να αθλούνται οι πρόσφυγες.

Το κέντρο στο Σχιστό, όπως και το αντίστοιχο στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, θα φρουρείται, αλλά οι αλλοδαποί θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα.

Και οι δυο χώροι μαζί, μπορούν να φιλοξενήσουν 20.000 πρόσφυγες. Λίγοι όμως από αυτούς ενδιαφέρονται, καθώς οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Μόνο 700 πρόσφυγες έχουν κάνει αίτηση για τα στρατόπεδα. Η κυβέρνηση θέλει όλα -και τα hot spots- να είναι έτοιμα μέχρι τις 18 του μήνα, στη σύνοδο κορυφής.

Για τους παράνομους μετανάστες θα λειτουργήσουν ξανά κέντρα κράτησης, όπως η Αμυγδαλέζα και θα επαναπροωθούνται στη συνέχεια, στις χώρες τους.