Ξημερώματα 31ης Γενάρη 1996. Η κρίση στα Ίμια κορυφώνεται. Ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων φυλάνε την ελληνική σημαία στη δυτική Ίμια και φτάνει πληροφορία ότι Τούρκοι έχουν αποβιβαστεί στην ανατολική Ίμια. Ένα ελικόπτερο απογειώνεται από τη φρεγάτα Ναυαρίνο προκειμένου να επαληθεύσει την πληροφορία.

Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ κακές και η ορατότητα περιορισμένη. Στο 5ο πέρασμα εντοπίζει τους Τούρκους στρατιώτες. Λίγα λεπτά αργότερα μεταδίδει σήμα κινδύνου και χάνεται από τα ραντάρ. Ο κυβερνήτης Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός χάνονται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Σήμερα, 20 χρόνια μετά οι δικοί τους άνθρωποι ακόμα ζητούν απαντήσεις για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα. Ο Γιάννης Καραθανάσης ήταν ενός έτους όταν έχασε τον πατέρα του.

Στον Πειραιά τελέσ��ηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Παναγιώτη Βλαχάκου. Ο υπουργός παρά το πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ γονάτισε μπροστά στο μνημείο του Έλληνα πεσόντα αξιωματικού. Παρόν ήταν και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Τη νύχτα των Ιμίων η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά σε σύρραξη με τους Τούρκους. Όλος ο στρατιωτικός μηχανισμός ήταν έτοιμος για πόλεμο. Το ONALERT φέρνει στο φως το μήνυμα του τότε αρχηγού του Ναυτικού αντιναύαρχου Γιάννη Στάγκα πρός όλα τα πλοία του ελληνικού στόλου. Έγραφε «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας».

Τελικά ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την Του��κία να αποσύρουν και οι δυο χώρες τους κομάντος και την ελληνική σημαία από τα Ίμια.