Κανονικά ανέβηκε η κομμένη παράσταση «Ισορροπία του Nash» για την τελευταία προγραμματισμένη παράστασή της την Κυριακή μετά τη συγκέντρωση των ηθοποιών και μελών αντιφατιστικών, αντιεξουσιαστικών οργανώσεων έξω από το θέατρο Rex.

2458469 - Copy.jpg

H προγραμματισμένη συγκέντρωση ενάντια στη λογοκρισία, ολοκληρώθηκε στις 21:00 λίγο μετά ξεκίνησε στο θεατρικό σανίδι η παράσταση «Ισορροπία του Nash».

Πλήθος συγκεντρωμένου κόσμου περίμενε για να μπει στο Θέατρο με δελτία εισόδου.

2458482.jpg

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει η προαναγγελθείσα δημόσια συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες σχετικά «με την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης στην Ελλάδα».

Τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ελευθερία της τέχνης είχε προαναγγείλει με ανακοίνωσή της η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

2458471.jpg

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η απόφαση για διακοπή της παράστασης «αποτέλεσε μία προσωρινή ήττα για την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα».

Η τελευταία παράσταση «Ισορροπία του Nash» ήταν προγραμματισμένη να ανέβει σήμερα, Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το έργο κατέβηκε στις 28 Ιανουαρίου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε κι ενώ είχε ακόμη μόνο τέσσερις παραστάσεις.

Οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι στο έργο συμπεριλαμβάνονται αποσπάσματα από το βιβλίο του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού «Η Μέρα Εκείνη - 1.560 ώρες στην εντατική - Μια μαρτυρία για το δικό μας Γκουαντάναμο».

2458456.jpg

Το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισαν να κατέβει η παράσταση, καθώς «ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση». Παράλληλα, «ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις, μεταξύ αυτών και της Πειραματικής Σκηνής, ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο υπέρ της ελευθερίας της τέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γυναίκα που ανεβάζει Ξηρό συνιστά στους συγγενείς των ΝΕΚΡΩΝ να μην δουν την παράσταση!

To Eθνικό ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ την παράσταση του Ξηρού-Όλη η ανακοίνωση

Αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το κόψιμο της παράστασης με τα κείμενα του Ξηρού