Έχουμε συνηθίσει, όταν μιλάμε για εθελοντισμό, να αναφερόμαστε στην ανιδιοτελή βοήθεια ανθρώπων προς άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη μορφή εθελοντισμού που έχει να κάνει με τη βοήθεια φιλάνθρωπων προς εκείνους που δεν κατάφεραν να κρατηθούν εν ζωή!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, ποιος φροντίζει ώστε οι σοροί όλων αυτών των ανθρώπων που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου, να έχουν το κατευόδιο που τους αρμόζει;

Το Channel 4 σε ρεπορτάζ του φέρνει και αυτή τη μορφή εθελοντισμού στην επιφάνεια, μιλώντας με τον άνθρωπο που ανέλαβε το σκληρό έργο να θάψει τους νεκρούς πρόσφυγες. Πρόκειται για τον Sakeeb Khan, έναν νεαρό από το Χάντερσφιλντ της Βρετανίας, ο οποίος βρέθηκε στη Μυτιλήνη για να εργαστεί ως εθελοντής προσφέροντας όποια υπηρεσία μπορούσε.

ςεργ;εγ.jpg

Στην αρχή, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έκαναν τις διασώσεις, αργότερα όμως ανέλαβε την πιο δύσκολη δουλειά: να σκάβει τάφους για τους νεκρούς.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη σκληρότητα της δουλειάς του, περιγράφει πώς έπρεπε να στέκεται πολλές φορές μέσα στους τάφους για να τοποθετήσει σωστά το σώμα ώστε να κοιτάζει προς την Μέκκα.

Πριν συμβεί αυτό όμως, έπρεπε να πλύνει τις σορούς των μεταναστών και των προσφύγων μέσα σε μία σκηνή που είχαν στήσει μόνο για αυτή τη δουλειά. Για τον Sakeeb ήταν περίεργο να κοιτάζει τα πρόσωπα και τα σώματα όλων αυτών των νεκρών. «Προσπαθούσα να φανταστώ τι πέρασε αυτός ο άνθρωπος», λέει, ενώ εξηγεί ότι στο τέλος πάντα γνώριζε ότι προσφέρει ένα έργο γιατί προετοίμαζε όλους αυτούς τους ανθρώπους για το μέρος όπου θα αναπαύονταν.

Όπως εκμυστηρεύεται, ποτέ δεν κάθισε να αναλογιστεί τις πολιτικές που ακολουθούνται πάνω στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, λόγω του χάους που επικρατούσε.

Στην ερώτηση αν αποφάσισε να γίνει εθελοντής επειδή πρόκειται για μουσουλμάνους, ο Sakeeb, που έχει καταγωγή από το Πακιστάν και η οικογένεια του οποίου μετανάστευσε στην Αγγλία το 1961, απαντά αρνητικά. «Για να είμαι ειλικρινής, πήγα εκεί μόνο επειδή πρόκειται για ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο γιατί επέστρεψε στην Αγγλία, ο ίδιος εξηγεί ότι η στιγμή που έπρεπε να πλύνει το κορμί ενός νεκρού παιδιού ήταν εκείνη που κατάλαβε ότι πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του.


Δείτε το βίντεο!