​Συγκλονίζει η ιστορία του Σπύρου Σκούρα, του βοσκού από την Ηλεία που βρέθηκε στο τιμόνι της 20th Century Fox τα χρόνια της γιγάντωσης της τηλεόρασης και τα κατάφερε εκπληκτικά. Μπόρεσε όχι μόνο να φτάσει στην κορυφή της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας αλλά να μπαινοβγαίνει στον Λευκό Οίκο και να συνομιλεί με ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Η άκρη του νήματος βρίσκεται στο Σκουροχώρι του νομού Ηλείας, όπου ο μικρός Σπύρος μεγαλώνει μαζί με τα άλλα εννιά αδέλφια του και τους γονείς του που έβοσκαν πρόβατα για να θρέψουν τόσα στόματα. Τρία από τα αδέλφια, ο Κάρολος, ο Γιώργος και ο Σπύρος, βλέποντας πως το φαγητό δεν φτάνει για όλους, αποφάσισαν να μπαρκάρουν για την Αμερική. Είμαστε στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του περασμένου αιώνα και η Αμερική φάνταζε ως ο επίγειος παράδεισος για τους απόκληρους του κόσμου αυτού.

Χτίζοντας την... αυτοκρατορία Σκούρα

Αναζητώντας κάτι που να θυμίζει έστω και αμυδρά τα μέρη τους, τα τρία αδέλφια έφθασαν πρώτα στο Σεντ Λιούις όπου και συγκέντρωσαν τα πρώτα τους χρήματα δουλεύοντας εδώ και εκεί. Είτε ως σοφέρ, είτε ως πορτιέρηδες ή μπάρμαν σε κεντρικά ξενοδοχεία είτε ακόμη και ως πωλητές ποπ κορν σε κινηματογραφικές αίθουσες.

H τελευταία δραστηριότητα έμενε να είναι η αρχή μίας ανοδικής πορείας που ο επίλογος της θα γραφόταν πάντοτε στις σκοτεινές αίθουσες. Με το ποσό των 3.500 δολαρίων που συγκέντρωσαν τα τρία αδέλφια, αλλά και την βοήθεια άλλων ομογενών έχτισαν τον κινηματογράφο Olympia στον αριθμό 1420 της οδού Μάρκερ.

Στην αίθουσα αυτή με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες και έτσι δημιουργήθηκε η αυτοκρατορία της Skouras Brothers Co η οποία δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημα των κινηματογραφικών της δραστηριοτήτων έφθανε να τζιράρει 400.000 δολάρια τον χρόνο μέσα από τις 30 κινηματογραφικές αίθουσες που διέθετε, σχεδόν το σύνολο των σινεμά του Σεντ Λιούις.

myfhrpqjjm56a8a9bc99cf4.jpg

Όμως δεν σταμάτησαν εκεί, επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η απόκτηση του εντυπωσιακού συγκροτήματος 17 ορόφων Ambassador Theater έναντι 5,5 εκατ. δολαριών το 1926. Όμως στην γωνία παραμόνευε το κράχ και ο προπομπός των multiplex βρέθηκε στα χέρια της παντοδύναμης Warner Bros.

Έτσι οι δρόμοι των τριών αδελφών χώρισε. Κάρολος και Γιώργος συνέχισαν στην ανάπτυξη κινηματογραφικών αιθουσών ενώ ο Σπύρος ανέλαβε υπεύθυνος του κυκλώματος κινηματογραφικών αιθουσών της Warner. Για δεύτερη φορά ξεκίνησε ένας νέος κύκλος ανέλιξης που τον οδήγησε το 1942 στην θέση του προέδρου της 20th Century Fox.

Ο Ωνάσης και ο Σκούρας ήταν οι διασημότεροι Έλληνες της εποχής

To αμερικανικό όνειρο σε όλο του το μεγαλείο, ο μικρός βοσκός από το Σκουροχώρι της Ηλείας με τα αγγλικά σε άπταιστη ελληνική προφορά γίνεται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της αμερικανικής ζωής αν σκεφτούμε την δύναμη που είχε ο κινηματογράφος τότε.

rxzdflrhkh5519471b79369.jpg

Για τους ιστορικούς της Ομογένειας είναι ο πιο διάσημος Έλληνας μετανάστης στην Αμερική κ��ι εκείνος με τη μεγαλύτερη επιρροή.

«Άκουγα απ' τους γονείςμου ότι ο Οθωνας και η Αμαλία είχαν σταματήσει στο σπίτι του προπάππου μου πηγαίνοντας στην Αθήνα για να γίνουν βασιλιάδες της Ελλάδας, αλλά ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό σ' εκείνα τα χρόνια της τρομερής φτώχειας ότι κάποτε θα καθόμουν στο ίδιο τραπέζι με βασιλιάδες» γράφει ο ίδιος.

gfeevmmipr551949ef7eb32.jpeg

Κάθισε όμως στο ίδιο τραπέζι με ηγέτες κρατών, είχε πρόσβαση στον Λευκό Οίκο, ήταν προσωπικός φίλος του προέδρου Αϊζενχάουερ και έπαιξε αρκετές φορές τον ρόλο του πρέσβη πολιτισμού των ΗΠΑ.

Ο "μπαμπάς" της Μέρλιν

Ο ��ινηματογράφος θα του χρωστάει πάντα την ανάδειξη της Μέρλιν Μονρό στον ρόλο της φλογερής πρωταγωνίστριας (στις ημέρες του δημιουργήθηκαν το «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές» και το «Επτά χρόνια φαγούρα»). Ήταν αυτός που έπεισε την Νόρμα Τζιν Μόρντενσον να υπογράψει συμβόλαιο διαρκείας με την 20th Century Fox πολύ πριν ο πολύς κόσμος την γνωρίσει ως Μέριλιν.

lelfnelgjs551949c95204e.jpg

Η σχέση του με την ξανθιά ντίβα υπήρξε πολύ δυνατή καθώς ο Σκούρας ανέλαβε να διορθώσει τα περισσότερα από τα κακώς κείμενα στη ζωή της ασταθούς σταρ, ενώ εκείνη τον φώναζε «Papa Skouras» ακόμη και όταν ο ισχυρός άνδρας της φερόταν σκληρά. Οι φήμες θέλουν την Μονρό να βρίσκει στο πρόσωπο του Σκούρα την πατρική φιγούρα που πάντοτε αναζητούσε, χαρίζοντας του για αντάλλαγμα μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.