​Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας με μία μακροσκελή ανακοίνωση «αφορίζει» την πολεμική τέχνη Ζίου Ζίτσου και ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει σχετική έγκριση εισόδου της εν λόγω τέχνης από τα σχολεία. Παράλληλα καλεί «το Ορθόδοξο πλήρωμα να απέχει από την οποιαδήποτε ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες».

Η Μητρόπολη αναφέρει πως πληροφορήθηκε ότι η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη πήρε άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για να μπει στα σχολεία και γι' αυτό το λόγο προχώρησε στην ανακοίνωση προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της.

Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη εξηγεί πως «οι πολεμικές τέχνες βασίζονται σε Ανατολικές φιλοσοφίες ή θρησκείες, ιδιαιτέρως στον Ταοϊσμό και τον Βουδισμό Ζεν. Το Ζίου-Ζίτσε, το Καράτε, το Κιούντο και το Κέμπο είναι έντονα επηρεασμένα από τον Βουδισμό Ζεν». Μάλιστα, «δημιουργός των πολεμικών τεχνών θεωρείται ο Βουδιστής μοναχός Μποντιντάρμα». Και παρότι «πολλοί που ασκούν τις πολεμικές τέχνες το κάνουν χωρίς να γνωρίζουν το θρησκευτικό χαρακτήρα τους», η ουσία είναι ότι «το πλήθος των διαφόρων μαχητικών ειδών συνδέονται με ένα πνευματικό κέντρο που έχει τις ρίζες του στον Ταοϊσμό και τον Βουδισμό"».

Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης η ένστασή τους είναι ότι ενώ επιχειρείται στα σχολεία η απορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και η κατάργηση του κατηχητικού χαρακτήρα του, «κάτι που στερεί από τους Ορθόδοξους μαθητές το δικαίωμα να μάθουν την πίστη τους, ταυτόχρονα εισάγεται, δια της πλαγίας οδού, η κατήχηση σε βουδιστικά και ανατολικά φιλοσοφικο-θρησκευτικά συστήματα, όπως είναι αυτό της γιόγκα και των πολεμικών τεχνών. Όταν οι Ορθόδοξοι νέοι ασχολούνται με τις τεχνικές αυτές χωρίς να το αντιληφθούν μυούνται τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη στον Βουδισμό, Ταοϊσμό, Ζεν, Σιντοϊσμό και άλλες θρησκευτικές τάσεις του πανθέου που επικρατεί στις χώρες της Άπω Ανατολής». Και συνεχίζουν, λέγοντας πως «κάνοντας απλές σκέψεις καταλαβαίνουμε ότι οι πολεμικές τέχνες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Ορθόδοξο Χριστιανικό μήνυμα της αγάπης. Να τονιστεί ότι όλων των ειδών οι πολεμικές τέχνες δεν συνάδουν με το πνεύμα του Ευαγγελίου, το οποίο μας καλεί να δούμε τον άλλ��ν, όχι πολεμικά, ως εχθρό, αλλά με αγάπη, ως εικόνα Θεού».

Η Μητρόπολη σημειώνει επίσης πως και στην ιστοσελίδα της «Ελληνικής Φιλάθλου Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ζίου-Ζίτσου», η οποία αιτήθηκε την άδεια εισόδου στα Ελληνικά σχολεία, «διαβάζουμε ότι το Ζίου-Ζίτσου "πρωτοεμφανίστηκε στα μοναστήρια του Θιβέτ και καθιερώθηκε σαν πρώτη μορφή πολεμικής τέχνης στην Ιαπωνία" και παράλληλα ότι «διατηρούν τις παραδόσεις και τα πιστεύω που πρεσβεύει η πολεμική τους τέχνη"». Αν αυτά ισχύουν, «τό��ε πώς μπορούν οι Ορθόδοξοι μαθητές, αλλά και όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να έχουν επαφή με βουδιστικές κλπ πρακτικές, να ασκούνται στο Ζίου-Ζίτσου και μάλιστα στο χώρο του σχολείου;» αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης.

Σε άλ��ο σημείο επισημαίνεται πως οι πολεμικές τέχνες δεν είναι απλές ασκήσεις εκγύμνασης, αλλά συστήματα που έχουν φιλοσοφικο-θρησκευτικό προσανατολισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015 η Ιερά Σύνοδος είχε καταδικάσει τη γιόγκα ως μορφή γυμναστικής υποστηρίζοντας ότι η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής», ως εκ τούτου «τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών».