​Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε χθες όταν έγινε γνωστό ότι το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει την παράσταση «Ισορροπία του Nash», η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Όπως σας ενημερώσαμε στο star.gr, οργισμένη ήταν η αντίδραση των συγγενών του Παύλου Μπακογιάννη, οι οποίοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση, ενώ ο Κώστας Μπακογιάννης σε ανάρτηση του στο facebook έγραψε: «Θα περίμενε κανείς το επίσημο Εθνικό Θέατρο να αναζητάει την έμπνευση του στους υπερασπιστές και όχι στους διώκτες της δημοκρατίας. Η τέχνη δεν έχει όρια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τέχνη είναι ανεύθυνη». H στρατευμένη όμως τέχνη κρίνεται ως προς τις σκοπιμότητες της. Iδίως όταν έχει ως στόχο τον "εξαγνισμό" και την "ηρωοποίηση" ενός κατά συρροή δολοφόνου.Ευτυχώς, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι».

Σήμερα, η Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη του δολοφονηθέντος Παύλου Μπακογιάννη, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Εμείς, με το “ως εδώ” παλεύουμε πολλά χρόνια τώρα δυστυχώς για τα αυτονόητα. Παλεύουμε για το δικαίωμα στη ζωή, για το δικαίωμα στη δημοκρατία. Παλεύουμε απέναντι σε νοοτροπίες, ουσία φασιστικές. Ένα ανάλογο πράγμα συμβαίνει και τώρα. Πρέπει να πούμε το προφανές. Θα συμφωνήσω με το ότι η τέχνη δεν έχει όρια, αυτό δε σημαίνει ότι η τέχνη είναι ανεύθυνη»

«Όταν κάνεις μία επιλογή σε ένα συγκεκριμένο θέμα και παίρνεις θέση είναι λογικό ότι θα σου ασκηθεί κριτική, ότι θα ακουστεί και η άλλη άποψη γι’ αυτό το θέμα».

«Αυτό το έργο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, το έργο που δίνει την ευκαιρία στον Σάββα Ξηρό να πει πόσο καημένος είναι και άρα να τον καταστήσει συμπαθή, ενώ δεν έχει ζητήσει συγνώμη για το έγκλημα το οποίο έκανε» επισήμανε η Αλεξία Μπακογιάννη και κατέληξε:

«Αυτό το οποίο ο ίδιος ήθελε να καταστείλει, το μεγαλείο της δημοκρατίας, είναι αυτό που του δίνει τη δυνατότητα να βγαίνει και να δίνει συνεντεύξεις, λέγοντας μετά από 10 χρόνια φυλάκισης, ότι έχει ξεχρεώσει για το αίμα πέντε ανθρώπων».