Αναβρασμός επικρατεί στον κλάδο των επιστημόνων οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις.

Το κλίμα οξύνουν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας για γραβάτες και φοροφυγάδες. «Άκουσα με έκπληξη και οργή τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού να μιλάει για γραβάτες Dior και τα συναφή. Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν οι επιστήμονες. Θεωρεί ότι δεν ανήκουν στο εκλογικό της σώμα, στοχεύει στους δημοσίους υπαλλήλους και σε έναν κόσμο που έχει διορίσει» ανέφερε στο Star ο Αλέξης Στεφανάκης δικηγόρος- ποινικολόγος.

Ο ίδιος σε ερώτηση για τις αναφορές του πρωθυπουργού περί μεγαλοδικηγόρων απάντησε: «η εν λόγω αναφορά και πάλι δείχνει τις αγκυλώσεις που έχει η κυβέρνηση. Βάζουμε μία ταμπέλα, ένα επίθετο και τους καθιστούμε αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία η οποία «πεινάει και ταλαιπωρείται». Έχουμε μία κυβέρνηση που κινείται σε ένα πλαίσιο σταλινο-θατσερισμού που δεν έχει βρει την ταυτότητά της. Από την μία έχουμε μία αριστερή ιδεοληψία και από την άλλη το τρίτο μνημόνιο και στοχοποιεί κοινωνικές ομάδες. Αν μία κυβέρνηση δεν δει τους πολίτες της ως σύνολο που θα πάει από κοινού μπροστά είναι αδύνατον να έρθει η ανάπτυξη»;

Όπως εξηγεί φοροδιαφεύγουν πολίτες που ανήκουν σε διάφορους κλάδους και όχι μόνο οι δικηγόροι, ενώ τονίζει πως «το θέμα είναι να κάνεις ένα νομοσχέδιο το οποίο να δίνει ένα μήνυμα σε αυτόν που το κάνει ότι δεν έχει νόημα να το κάνει. Πλέον δεν υπάρχει άνθρωπος φυσιολογικός που να θέλει να δηλώνει τα εισοδήματά του. Τι θα πετύχουμε με αυτό; Πρώτον όλοι στη σύνταξη και όσοι δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη θα κοιτάξουν να μην δηλώσουν ��α εισοδήματά τους».

Μηχανικοί: «Θα πρέπει να δίνουμε το 90% του εισοδήματός μας»

Την ίδια στιγμή και οι μηχανικοί αντιδρούν στο ασφαλιστικό ενώ διαφωνούν και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Θεωρώ πως είναι απαράδεκτο όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο σοβαρά ζητήματα να διαχωρίζουμε την κοινωνία. Στο τέλος δεν θα υπάρχει κανείς ώστε να δίνει χρήματα για να μπορούν να πληρώνονται οι συντάξεις» είπε στην κάμερα του Star ο Γιάννης Ξιφαράς ηλεκτρολόγος μηχανικός

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως δεν θα μπουν στο ίδιο τσουβάλι τους μεγαλοεργολάβους με τους μικρούς και τους μεσαίους μηχανικούς και θα προστατέψει τους νέους επιστήμονες, εκείνος δηλώνει πως δεν νιώθει προστατευμένος.

«Το μόνο που ζητάει αυτή η κυβέρνηση είναι να μπορέσει να μαζέψει κάποια χρήματα χωρίς να υπολογίζει αν κάποιος μπορεί να ζήσει με αυτά που του μένουν. Αν συνυπολογίσουμε και την φορολογία που είναι στο 26% που θα πάει στο 29% και την προκαταβολή φόρου που θα πάει στο 100% αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί θα δίνουν το 90% του εισοδήματός τους».