​Ο Χρήστος Μπαραφάκας είναι ένας από τους οινοπαραγωγούς της Νεμέας που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στην καλλιέργεια αμπελιού και την παραγωγή κρασιού... όπως λέει στο Star, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των 20 λεπτών ανά λίτρο που επιβλήθηκε στο κρασί από την 1η Ιανουάριου, έχει φέρει ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα.

«Προσπαθήσαμε με πολύ δύσκολο τρόπο να δουλέψουμε. Σας δηλώνω ότι αυτή την στιγμή δεν δουλεύουμε, δεν πουλάμε κρασί. Για ένα οινοποιείο κάτω των 100 τόνων, ας πούμε ότι κάνει 90 τόνους κρασί θα πρέπει να πληρώσει αύριο στις 25-30.000 ευρώ γ��ατί είναι και το ΦΠΑ του φόρου μέσα στην τιμή. Για τα οινοποιεία πάνω από 100 τόνους μας ζητάνε να γίνουμε φορολογική αποθήκη, δηλαδή να κάνουμε όλο το οινοποιείο μας τελωνειακό χώρο».

Στη Νεμέα βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Εδώ καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα αμπελώνων. Υπάρχουν 35 οινοποιεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.

Περπατώντας μέσα στους αμπελώνες μετά από δυνατή βροχή και με τη θερμοκρασία στους 0 βαθμούς Κελσίου αλλά και μετά μέσα στο οινοποιείο, καταλαβαίνεις ότι η ζωή ενός παραγωγού κρασιού δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η σημερινή μέρα βρήκε όλα τα οινοποιία της χώρας κλειστά, κάτι που είχε συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου! Στο μπλόκο των Τεμπών, οινοποιοί από τον Τύρναβο προσφέραν κρασί και τσίπουρο στους αγρότες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή του φόρου.