Σημαντικές φθορές προκάλεσε ο κεραυνός στο σπίτι του Γιάννη και της Ρούλας Τσουμπαριώτη την Κυριακή στην περιοχή Πούντα της Αγ. Ερμιόνης. Το ζευγάρι είχε Άγιο και δεν το πιστεύει ότι είναι καλά στην υγεία του.

«Μένουμε 17 χρόνια εδώ, πρώτη φορά μας χτυπά κεραυνός. Είδα μια φλόγα, μια κοκκινιά κάλυψε όλη την περιοχή, ακούστηκε ένα φοβερό βουητό και μετά τραντάχτηκε το σπίτι», λέει η Ρούλα.

«Τρύπησαν πέντε τετραγωνικά από την κεραμοσκεπή και το ταβάνι της κρεβατοκάμαρας. Σταθήκαμε τυχεροί, γιατί τον περισσότερο ηλεκτρισμό τον απορρόφησαν τα καδρόνια που στηρίζουν την κεραμοσκεπή», προσθέτει ο Γιάννης.

FHVLIC1S.jpg

Σύμφωνα με το politischios.gr, με το χιονιά και την καταρρακτώδη βροχή, ανέβηκε στην ταράτσα, έκλεισε πρόχειρα την τρύπα και τώρα έχουν αρχίσει τις επισκευές. Για να προστατευτούν στο μέλλον, θα εγκαταστήσουν αλεξικέραυνο, το οποίο είναι σχετικά ακριβό.

Κάηκαν αρκετές ηλεκτρικές συσκευές και το χειρότερο είναι πως γι' αυτά θα χρειαστούν να πληρώσουν μόνοι τους, καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση από την ΔΕΗ.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι οργανωμένη αντικεραυνική προστασία πόλης και οικισμών, δεν υπάρχει. Οι διεθνείς κανονισμοί προβλέπουν προστασία μόνο ανά κτίριο, δημοτικό ή ιδιωτικό ανάλογα με τις υποδείξεις της κάθε μελέτης κατασκευής και το ιστορικό της κάθε περιοχής.

«Με την έννοια κάλυψης κάποιας πόλης, δεν υπάρχει αντικεραυνική προστασία. Υπάρχουν μεμονωμένες τοποθετήσεις σε κάποια κτίρια ειδικής προστασίας, σε πυλώνες της ΔΕΗ, σε μνημεία και σε σχολεία. Καλύπτουν μόνο τα κτίρια που έχουν εγκατασταθεί και ίσως κάποια άλλα πολύ κοντινά. Απλά αν σε κάποιο χωριό ή συνοικία υπάρχει αλεξικέραυνο στην εκκλησία, προστατεύονται και τα διπλανά σπίτια», δηλώνει ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λευτέρης Παπαλάνης.

Οι άδειες εγκατάστασης αλεξικέραυνων εκδίδονται από το τμήμα Ηλεκτρολογικού/Μηχανολογικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2271351608.