Στρουθοκαμήλους, λεμούριους, ελέφαντες και άλλα ζώα της άγριας φύσης θα αργήσουν να ξαναδούν οι μαθητές αν τα δημοτικά σχολεία της χώρας ακολουθήσουν την οδηγία του Υπουργείου παιδείας και σταματήσουν τις εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους.

«Είναι για μας μια έκπληξη γιατί δεν βλέπουμε και το σκοπό. Το αποτέλεσμα αυτών των επισκέψεων είναι πάντα πάρα πολύ θετικό. Δηλαδή το 95% των εκπαιδευτικών που έρχονται εδώ επικροτούν και τη δουλειά μας» δήλωσε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, Διευθύνων Σύμβουλος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου οι επισκέψεις σε χώρους όπου βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης, η οποία οφείλει να μαθαίνει στα παιδιά την αναγκαιότητα της προστασίας και του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κόσμος βέβαια έχει και αντίθετη άποψη. «Νομίζω ότι για το παιδί να δει τα ζώα είναι κάτι χρήσιμο και είναι κάτι που θα του αρέσει. Γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να φέρουμε το παιδί μας γιατί και στο σπίτι του μιλάς συνέχεια για ελέφαντες για κροκόδειλους , αν δεν τα δει κιόλας...»

«Το να δει ένα παιδί τον λεμούριο στην τηλεόραση που είναι στην Αφρική , δεν είναι το ίδιο με το να το βιώσει και να το γνωρίσει από κοντά. Θα έχει μια προσωπική εμπειρία με το ζώο και έτσι θα μπορέσει να ευαισθητοποιηθεί και στο μέλλον να κάνει κάτι γι’αυτό» εξηγεί η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Στο αττικό ζωολογικό πάρκο κάθε χρόνο έρχονται περισσότεροι από 80.000 μαθητές.