​Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι επιστημονικοί κλάδοι της χώρας απέναντι στο εξοντωτικό όπως το χαρακτηρίζουν σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Όταν εγώ διάβασα γιατί έχω ασχοληθεί με το θέμα των εισφορών και διάβασα τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα. Οι ασφαλιστικές εισφορές εισφορές που προβλέπονται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι σαφώς υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στο προηγούμενο μνημόνιο και τις οποίες οι σημερινοί κυβερνόντες είχαν χαρακτηρίσει ως ληστρικές και εκτός πραγματικότητας» είπε ο Δημήτρης Πανόπουλος, Μηχανολόγος μηχανικός Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ.

Ο Δημήτρης Πανόπουλος είναι μηχανολόγος μηχανικός. Εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης, προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό επάγγελμα και νιώθει ότι το κράτος λειτουργεί ως τροχοπέδη.

«Όταν καταλήγει όχι απλά να έχουμε συνέταιρο το κράτος αλλά περισσότερο του 50% των εισοδημάτων μας να φεύγει να πηγαίνει στο κράτος και δεν βάζω μέσα σε όλα αυτά προκαταβολές φόρου αλλά αυτό που πραγματικά μένει» πρόσθεσε.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός δε θα μπορέσει με τίποτα να ανταποκριθεί. Όσοι λίγοι έχουν τη δυνατότητα θα πάνε σε καταστάσεις παράτυπες κάτω από το τραπέζι, όσοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τι θα κάνουν στο εξωτερικό ή θα αλλάξουν κατεύθυνση» είπε ο Βασίλης Αλεξανδρής, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι τις εισφορές μηχανικών που εργάζονται με μπλοκάκι σε σταθερούς εργοδότες θα πληρώνονται κατά 13,5% από τον εργοδότη και 6,5% από τον μηχανικό.

Οι επιστημονικοί κλάδοι ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης

Ο Βασίλης Αλεξανδρής, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος είπε: «Ένας δικηγόρος με ετήσιο ε��σόδημα μηδέν, και από την πρώτη μέρα της εγγραφής του στον οικείο σύλλογο, θα κληθεί να καταβάλλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές. Ο δικηγόρος με εισόδημα 5.000 ευρώ, ετήσιο πάντοτε, θα κληθεί να καταβάλλει 2.823 ευρώ».

Ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την επόμενη μέρα ψήφισης τους ασφαλιστικού και εφαρμογής του, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να υπάρχουμε και να ασκούμε το επάγγελμά μας».

Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος πρόσθεσε: «Πλέον ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει καμία άλλη δυνατότητα, από το να κλείσει την επιχείρησή του και να φύγει στο εξωτερικό».

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε: «Είναι πρωτοφανές να καταθέτει κανείς ένα σχέδιο στους θεσμούς, και μετά να ζητεί τη γνώμη του ελληνικού λαού μέσω των φορέ��ν και η ερώτηση είναι, αν οι θεσμοί το αποδεχθούν».

Οι επιστήμονες διοργανώνουν πορεία την Πέμπτη στα Προπύλαια.