​Τελικά δεν τα κατάφερε και πέθανε ο 35χρονος Γιώργος Σταμέλος, ο οποίος εργαζόταν μέσω της «Κοινωφελούς Εργασίας» στο Δήμο Μεγαρέων και είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την εκτέλεση της εργασίας του τον Οκτώβριο του 2015...

Ο 35χρονος, ο οποίος είχε προσληφθεί στα πεντάμηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στις 5 Οκτωβρίου τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά την πτώση του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες από απορριμματοφόρο του δήμου.

Μετά από 4 μήνες στην Εντατική κατέληξε.

Σύμφωνα με καταγγελία του Συντονιστικού Αγώνα των εργαζομένων στα πεντάμηνα, ο εργαζόμενος είχε τοποθετηθεί παράνομα σε εργολάβο στην καθαριότητα από τον Δήμο Μεγαρέων.

Διαβάστε την ανακοίνωσή τους:

«Ο Γιώργος Σταμέλος συνάδελφος μας, νέος άνθρωπος, εργαζόμενος στα πεντάμηνα 35 ετών, στο Δήμο Μεγάρων, κατέληξε σήμερα έπειτα από 4μηνη νοσηλεία στις εντατικές. Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Σωματείου ο ένας με την εντολή του και ο άλλος με την ανοχή του μας καλούν να θρηνήσουμε.
Τι μας καλούν να πενθήσουμε; Οι ίδιοι τόσο καιρό παρέμειν��ν μουγκοί και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι πενταμηνίτης εργαζόταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε εργολάβο στην καθαριότητα με αποτέλεσμα να πέσει από το απορριμματοφόρο και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.
Κυβέρνηση και Δήμαρχοι ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ!!! Αυτή είναι η πολιτική τους!! Να στραγγίζουν τους εργαζομένους και μετά να τους στέλνουν στο τάφο!!
Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή? 495 ευρώ και ένα μεροκάματο των 19 ευρώ?
Όχι πια συνάδελφοι!!
Η πολιτική τους για τζάμπα εργαζομένους και ανθρώπους νεκρούς ΤΩΡΑ θα σταματήσει.
Από σήμερα τίποτε πια δεν θα είναι το ίδιο!!!
Από το πρωί ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα, απολυμ��νοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι, όλοι οι άνεργοι, όλη η νεολαία θα πρέπει να δώσουμε το παρόν το κέντρο αγώνα μας στη Σταδίου 29!!
Όχι άλλο αίμα! Όχι στη σκλαβιά της ανακύκλωσης και του θανάτου!!
Είμαστε άνθρωποι!! Δεν είμαστε σκουπίδια!! Η εξέγερσή μας οφείλει να είναι η απάντηση μας… Τα ψέματα τους τέλειωσαν… Οι αποφάσεις τους για τις ζωές μας τέλειωσαν…
Δεν θρηνούμε! Είμαστε εξοργισμένοι! Η δολοφονία του συναδέλφου μας δεν θα μείνει αναπάντητη!»

Ανακοίνωση για τον θάνατο του εργαζομένου εξέδωσε και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ζητά την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης:

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του 35χρον��υ Γεώργιου Σταμέλου, εργαζόμενου σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Μεγαρέων, μετά από 4μηνη μάχη στην εντατική.

Το τραγικό αυτό γεγονός, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται σε συνέχεια και άλλων περιστατικών τραυματισμού εργαζόμενων στους ΟΤΑ μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες των δημάρχων, που παρά τις σαφείς εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζόμενους αυτούς σε επικίνδυνες θέσεις εργασίας που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, όπως στα απορριμματοφόρα.

Με αφορμή το τραγικό γεγονός το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής υπενθυμίζει ότι "πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ανεργία αντιμετωπίζεται με πλήρη και σταθερή απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα και όχι με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας" και ζητάει:

- Την άμεση διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του εργαζόμενου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και την δικαιοσύνη.

- Την ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ στον έλεγχο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

- Την καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια του θανόντος.

- Να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική κατοχύρωση πλήρη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

- Οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων να απασχολούνται αυστηρά σε θέσεις που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά με μόνιμο προσωπικό.

- Να πάρει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να στοχεύουν στη δημιουργία και ενίσχυση θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης.