​Αλλάζουν όλα στο εκπαιδευτικό σύστημα όπως σας έχουμε ενημερώσει και παλαιότερα στο star.gr. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν συρρίκνωση του σχολικού έτους με το 2016 να έχει λιγότερο μάθημα αλλά περισσότερες εξετάσεις!

Αυτό, ωστόσο, που αγχώνει περισσότερο μαθητές, καθηγητές και γονείς είναι οι διπλές εξε��άσεις και η μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα εκπαίδευσης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Φέτος τα μαθήματα ουσιαστικά θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 22 Απριλίου. Και αυτό γιατί τα σχολεία θα κλείσουν για τις δεκαπενθήμερες διακοπές του Πάσχα, που «πέφτει» την 1η Μαΐου.

Τυπικά τα μαθήματα μπορούν να συνεχιστούν από τη Δευτέρα 9 Μαΐου, που ξανανοίγουν τα σχολεία μέχρι τα μέσα Μαΐου. Βέβαια, δεν υπάρχει το περιθώριο του χρόνου, ώστε οι μαθητές να προσαρμοστούν και πάλι στα μαθήματα. Αντίθετα μέχρι τις 13 του μήνα είναι μόλις τέσσερις μέρες και αυτές φαίνεται πως θα αξιοποιηθούν για την προετοιμασία του μηχανισμού του υπ. Παιδείας και των σχολείων για τις εξετάσεις των δύο συστημάτων εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα εξεταστούν σε 5 μαθήματα με βάση το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θέλουν να ξαναδοκιμάσουν για τα ΑΕΙ θα εξεταστούν σε 6 μαθήματα, όπως ορίζει το σύστημα που ίσχυε έως και πέρυσι!

Ανάμεσα στους φετινούς και τους περσινούς υποψήφιους που ξαναδίνουν υπάρχουν κοινά μαθήματα τα οποία θα εξεταστούν την ίδια μέρα. Ωστόσο, στα περισσότερα από αυτά έχει αλλάξει η διδακτέα ύλη.
Στην περίπτωση αυτή, μελετάται ή το να εξεταστεί η μία ομάδα πρωί και η άλλη απόγευμα ή ακόμη και να δώσουν το μάθημα διαφορετικές μέρες.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να οργανωθούν εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα και διαφορετικές εξετάσεις για τους μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων. Αν λοιπόν κανείς λάβει υπόψη του ότι ανάμεσα στα μαθήματα απαιτείται διάλειμμα μιας ημέρας για τους εξεταζομένους, μόνο οι Κυριακές στο τέλος της άνοιξης θα είναι χωρίς εξετάσεις.
Διπλές εξετάσεις δεν θα οργανωθούν μόνο στα λύκεια, αλλά και στα ΑΕΙ, καθώς οι φοιτητές πλέον μπορούν να δώσουν όλα τα μαθήματα (ανεξαρτήτως εάν διδάσκονται στο χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο) και στην εξεταστική του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου. Πρόκειται για εξεταστικές μεγάλης διάρκειας, οι οποίες πολλές φορές ίσως και ν�� συμπίπτουν και με ώρες διδασκαλίας.
Εν ολίγοις μιλάμε για ένα αλαλούμ στον χώρο της Παιδείας, με την υπομονή να είναι το μόνο «γιατρικό» για μαθητές, καθηγητές και γονείς.