​Έξι άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας. Το στέλεχος της γρίπης ΑΗ1Ν1 που το 2009 προκάλεσε πανδημία, κυριαρχεί και φέτος και δημιουργεί βαριά συμπτωματολογία όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες αλλά και σε νέους ανθρώπους. Αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα σε παιδί 4 ετών.

Τόσο η ίωση όσο και η γρίπη προκαλούνται από ιούς. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η βαρύτητα τους. Στην απλή ίωση συνήθως έχουμε ρινικ�� συμφόρηση και καταρροή, πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό που πέφτει με τα αντιπυρετικά. Στην απλή ίωση τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 3 ημέρες.

Στη γρίπη έχουμε υψηλό πυρετό και ρίγη, βήχα, πονόλαιμο που χειροτερεύει όσο περνούν οι μέρες, έντονες μυαλγίες ενώ η καταβολή παραμένει παρά την εξασθένηση των συμπτωμάτων. Συχνά μπορεί να συνυπάρχουν και γαστρεντερικά ενοχλήματα, ιδίως στα παιδιά.

Με την έξαρση της γρίπης, η ανάγκη για περισσότερα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ακόμα πιο επιτακτική. Οι ειδικοί συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμα και τώρα και χρήση αντιικών φαρμάκων ακόμα κι αν τα συμπτώματα της γρίπης είναι ήπια ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές.