​Λιμενοφύλακες και ακτιβιστές έσωσαν και σήμερα μετανάστες από το Αφγανιστάν, όταν βούλιαξαν στα ανοιχτά της Λέσβου. Ανάμεσά τους και μωρά. Οι καθημερινές προσπάθειές τους έχουν ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη που υπογράφει μαζικά την πρόταση να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες.

Το μικρό αυτό αφγανόπουλο που βλέπετε στο βίντεο, γλίτωσε από τον εφιάλτη. Οι λυγμοί μιλούν για τον τρόμο που έζησε στη θάλασσα. Όμως οι συγκινητικές προσπάθειες κι ο αλτρουϊσμός λιμενικών κι ακτιβιστών, νίκησαν, καθώς έβγαλαν σώους στην ακτή Αφγανούς, όταν βούλιαξε το πλεούμενο που επέβαιναν. Ανάμεσά στους και μωρά.

Μητέρες με τον τρόμο ακόμη στα μάτια, σφίγγουν τα παιδάκια τους στην αγκαλιά τους. Η περιπέτεια τελείωσε. Οι προσπάθειες εθελοντών και νησιωτών είχαν απόλυτη επιτυχία.

"Δεν ξέφυγα από τον πόλεμο, Δραπέτευσα να κάνω το όνειρο, πραγματικότητα" δηλώνει ένας Αφγανός μετανάστης.

Οι καθημερινές αυτές προσπάθειες των νησιωτών του Αιγαίου έχουν ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Έτσι οι υπογραφές, υπέρ της πρότασης να τους απονεμηθεί το Νόμπελ ειρήνης, προσεγγίζουν τον στόχο των 250 χιλιάδων.

«Όταν βλέπεις ένα πρόσωπο να σου χαμογελά, το συναίσθημα είναι απερίγραπτο...» σχολιάζει η διασώστρια, Βαρβάρα Μελιάδου.

Ωστόσο, η αστυνομία μαζί με τη Frontex, σχεδιάζουν ελέγχους για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, μετά τα κρούσματα κλοπών κατά προσφύγων από άτομα που παριστάνουν τον εθελοντή.

Για τα κέντρα ταυτοποίησης προσφύγων ο χρόνος πιέζει, καθώς η Αθήνα, με��ά από δύο αναβολές, έχει δεσμευτεί πως την 1η Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν πέντε στα νησιά, και τουλάχιστον δύο σε Αττική και Μακεδονία.

Εκφράζεται αισιοδοξία ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της ως προς τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται για την Κω, εξαιτίας των αντιδράσεων από δήμο και κατοίκους. Στα αστικά κέντρα, εξετάζονται το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Λιόση, στα Άνω Λιόσια, και το στρατόπεδο στην Ανδρομάχη Πιερίας.