Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας βιώνουν εκατοντάδες Έλληνες οινοποιοί προκειμένου να πληρώσουν το νέο ειδικό φόρο κατανάλωσης που επεβλήθη στο κρασί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οινοπαραγωγού από τη Φλώρινα, ο οποίος πρέπει να κάνει καθημερινά 70 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό του για να είναι σωστός απέναντι στο κράτος!

Για κάθε φιάλη κρασιού, ο οινοποιός πληρώνει από την 1η Ιανουαρίου ειδικό τέλος κατανάλωσης 15 λεπτών. Χρήματα που δεν αποδίδονται αυτόματα μέσω του τιμολογίου, ούτε μπορεί να τα πληρώσει ο επιχειρηματίας ηλεκτρονικά στην εφορία. Ο νόμος λέει, ότι πρέπει να καταβάλλει το φόρο στο τελωνείο και μάλιστα την ίδια μέρα της πώλησης.

Για παράδειγμα, ο Lawrens Hartman, ελληνοολλανδός οινοπαραγωγός από το Αμύνταιο της Φλώρινας, έκανε το… λάθος να πουλήσει χθες 6 μπουκάλια κρασί και τώρα πρέπει: «Να ταξιδέψω 35 χιλιόμετρα στη Φλώρινα, να περιμένω στην ουρά πίσω από τους νταλικέρηδες, να δείξω το τιμολόγιο, να συμπληρώσω ένα σωρό χαρτιά για το ειδικό τέλος και τελικά να τους πληρώσω 90 λεπτά. Δεν είναι λογικό» εξηγεί ο ίδιος.

Η βιασύν�� της κυβέρνησης να περάσει τα προαπαιτούμενα στη βουλή, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσει τεράστια κενά στο νόμο, καταγγέλλουν οι οινοποιοί.

«Αν εισπράξαμε σήμερα, πουλώντας μία παλέτα, θα πρέπει να τα αποδώσουμε μέχρι το μεσημέρι. Αυτό είναι δραματικό και γελοίο. Οι άνθρωποι που εργάζονται στα τελωνεία έχουν πάθει πλάκα. Δεν ξέρουν τι ισχύει, τι δεν ισχύει. Προσπαθούν να ερμηνεύσουν το νόμο. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, δηλαδή θα μας κλείσουν τα μαγαζιά αυτοί οι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε. Γίνεται της τρελής το πανηγύρι» λέει ο Γεώργιος Σκούρας, Πρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικού οίνου.

Όσα μικρά οινοποιεία θέλουν να αποφύγουν αυτόν τον γραφειοκρατικό γολγοθά, μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο για όλες τις φιάλες που έχουν στις αποθήκες τους. Εναλλακτική που μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν…