​Βόλτες στα μαγαζιά έκαναν οι καταναλωτές αλλά λίγοι ψώνισαν. Αυτό είναι το συμπέρασμα των εμπόρων που κάνουν τον απολογισμό τους τώρα που πέρασαν οι γιορτές.

«Δεν ψωνίσαμε και τα συμβολικά δώρα ήταν ούτως ή άλλως μικρής αξίας διότι δεν βγαίνουμε. Οι φόροι και τα ΕΝΦΙΑ και αυτά μας έχουν γονατίσει» αναφέρει καταναλωτής.

"Ότι πιο φθηνό" αυτό φαίνεται πως ήταν το μότο τον καταναλωτών τα φετινά Χριστούγεννα όπως μας εξηγεί ο κύριος Αλέξανδρος, έμπορος στην περιοχή του Αμαρουσίου εδώ και αρκετές δεκαετίες.

«Κάθε χρονιά τα τελευταία πέντε έξι χρόνια αντί να ανεβαίνουμε, κατεβαίνουμε αλλά ο τζίρος ήταν πεσμένος. Ήταν 20% κάτω από πέρυσι» δηλώνει ο έμπορος Γιώργος Κορακίτης.

Το ταμείο δεν είδε χριστουγεννιάτικο μποναμά ακόμη ��αι σε καταστήματα όπου υπήρχαν εκπτώσεις.

«Μπήκε κόσμος ο οποίος δεν ψώνισε. Βέβαια ρωτούσε τιμές έκαναν γκάλοπ αγοράς. Είχαν έρθει πριν από 20-25 μέρες είχαν δει το προϊόν, πόσο θα πάει αν θα έχει μεγάλη έκπτωση και τα λοιπά» αναφέρει η έμπορος, Μαρία Μπινίκου.

Ο κλάδος που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να είναι αυτός της ένδυσης και της υπόδησης.

«Τα ρούχα και τα παπούτσια είναι αυτά που έχουν πέσει κατακόρυφα προς τα κάτω. Δηλαδή μπορεί 5 χρόνια ο άλλος να μην έχει ψωνίσει παπούτσια και ρούχα» αναφέρει καταστηματάρχης.

Με δεδομένο πάντως ότι την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ότι πολλοί καταναλωτές έχουν αναβάλει τις αγορές τους για τότε.