​Σε πολλές περιοχές της χώρας οι κάτοικοι, πιστοί στις παραδόσεις, υποδέχτηκαν το νέο έτος αναβιώνοντας έθιμα, που έχουν βαθιά τις ρίζες τους στο χρόνο.

Στο Επταχώρι της Καστοριάς αναβίωσε το έθιμο των μπουμπαραίων που έχει τις ρίζες του στα Διονυσιακά μυστήρια. Είναι ένα ξεφάντωμα για την υποδοχή της νέας χρονιάς που κρατάει δυο μέρες.

Οι μπούμπαροι φορούν άσπρα ρούχα, ένα τομάρι από πρόβατο στην πλάτη και κουδούνες. Γυρνούν όλες τις γειτονιές του χωριού μαζί με την ορχήστρα περιφέροντας τη νύφη, που είναι άνδρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά.

Στην πλατεία του χωριού αναπαριστούν το λεγόμενο "κλέψιμο της νύφης" και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί για να το επαναλάβουν την επόμενη μέρα κερνώντας όλο το χωριό με τα χρήματα που μάζεψαν.

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΕΒΡΟΣ

Τα "παλικάρια" γυρίζουν όλο το χωρίο στις Καστανιές του Έβρου και οι γυναίκες περιμένουν τους νέους στην πόρτα για να τους κεράσουν κρασί. Πρόκειται για πολύ παλιό έθιμο.

Οι νέοι στήνουν το χορό μπροστά από τα σπίτια που επισκέπτονται.

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣTΙΚΟΥ

Στο Άργος Ορεστικού οι κάτοικοι υποδέχτηκαν, όπως κάθε χρόνο, το νέο έτος με καρναβάλι. Φόρεσαν τις πολύχρωμες στολές τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους ξεκινώντας ένα γλέντι που κρατάει τρεις μέρες.

Το έθιμο έχει διονυσιακά στοιχεία αλλά λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την τουρκοκρατία, που απαγορευόταν η κυκλοφορία τη νύχτα, ως ευκαιρία για γλέντι την Πρωτοχρονιά.

Η δεύτερη μέρα του γλεντιού είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και ονομάζεται "πατερίτσα".

ΒΟΛΟΣ

Αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες οι χειμερινοί κολυμβητές του συλλόγου ΙΑΣΩΝΑΣ στο Βόλο τήρησαν μια παράδοση που ακολουθείται εδώ και χρόνια και έκαναν την πρώτη βουτιά της νέας χρονιάς στα παγωμένα νερά του Παγασιτικού.

Οι χειμερινοί κολυμβητές μετά το πρώτο μπάνιο του 2016, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και έκοψαν τη βασιλόπιτα στην παραλία.

ΑΙΑΝΗ - ΚΟΖΑΝΗ

Πιστοί στο έθιμο της καμήλας οι κάτοικοι της Αιανής στην Κοζάνη βγήκαν στους δρόμους τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα δημιουργώντας ένα σκηνικό που συμβολίζει την επίσκεψη των τριών μάγων στη φάτνη του Χριστού.

ΣΤΑΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μετά την πρωτοχρονιά έρχεται το γλέντι της γουρουνοχαράς. Το έθιμο αναβίωσε και φέτος στο Στανό της Χαλκιδικής.

Οι ψησταριές στήθηκαν στην ��εντρική πλατεία του χωριού. Με άφθονο κρασί ξεκίνησε το γλέντι που η παράδοση θέλει να κρατά 3 μέρες.