​Ασταμάτητα, και το ίδιο μαζικά, συνεχίζεται η ροή προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι στη συνέχεια, μέσω Πειραιά, αναχωρούν για τη μεθόριο, με σκοπό να ταξιδέψουν στην Κεντρική Ευρώπη. Το πρόβλημα όμως που δημιουργείται στην Ειδομένη, λαμβάνει πάλι εκρηκτικές διαστάσεις.

Μάλιστα,οι ελληνικές αρχές, σε διάφορα σημεία, φράζουν το δρόμο σε πούλμαν που μεταφέρουν πρόσφυγες προς την Ειδομένη, για να μη δημιουργηθεί ξανά ο συνωστισμός του Φθινοπώρου που προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε ντόπιους και αλλοδαπούς.

«Τώρα μας έχουν σταματήσει στο Πολύκαστρο. Χθες μας σταμάτησαν στα Τέμπη. Επειδή είναι παράνομο να το κάνουν, μας λέει η αστυνομία πως αν θέλουμε, μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά θα έχουμε επιπτώσεις. Ένα ταξίδι επτά ωρών, το κάνουμε τρεις μέρες» λέει στο Star οδηγός πούλμαν.

Οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να διανυκτερεύουν μέσα στο πούλμαν.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή των κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων στα πέντε νησιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς και τουλάχιστον δυο ακόμη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παίρνει νέα παράταση ενός μηνός, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός αφήνει αιχμές κατά της Άγκυρας ότι, δεν λαμβάνει μέτρα περιορισμού της ροής των προσφύγων, όπως έχει συμφωνήσει με την Ευρώπη.

«Έχουμε έναν απίστευτο αριθμό, 4000-4500 την ημέρα. Αυτό είναι ένα ζήτημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μετά τις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία έχει δηλώσει, χωρίς να αναλάβει τη δέσμευση, ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις ροές.» σημειώνει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

Τα σύνορα της χώρας φυλάσονται θαυμάσια, υποστηρίζει στη συνέχεια ο Γιάννης Μουζάλας. «Θυμώνω πολύ όταν ακούω για την Ελλάδα ως 'ξέφραγο αμπέλι'» σημειώνει.

Ο αρμόδιος υπουργός, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προειδοποιεί όσους μπαίνουν παράτυπα στη χώρα μας, χωρίς προσφυγική ιδιότητα, ότι θα απελαθούν.

Ο κύριος Μουζάλας είχε συνάντηση με τον Κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αϊ Γουέϊ Γουέϊ, ο οποίος επισκέφθηκε τους χώρους που διαμένουν πρόσφυγες στην Ελλάδα και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στη Μυτιλήνη. Μάλιστα έκανε λόγο για έλλειψη καλής οργάνωσης, αλλά και περιορισμένων πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.