​Μέτρα για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από την επερχόμενη κακοκαιρία λαμβάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που οι δύο δομές φιλοξενίας στον Ελαιώνα και το Ελληνικό εμφανίσουν υπερπληρότητα, τότε τις ημέρες της κακοκαιρίας θα ανοίξει για πρόσφυγες και μετανάστες η θερμαινόμενη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό (Θεσπρωτίας 4), η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 150-200 άτομα.

Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί 200 vouchers για δωρεάν διαμονή προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της Αθήνας, σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση Caritas και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μεταφορά από την πλατεία Βικτωρίας

Για τη μεταφορά των προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας και εφόσον παραστεί ανάγκη θα χρησιμοποιηθεί, εκτός από τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΑ και ένα πουλμανάκι 35 θέσεων, που θα παρέχει η Ελληνική Αστυνομία.

Το πρωί, δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας για να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

Ωστόσο, λίγοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι επέλεξαν να μπο��ν στα λεωφορεία, καθώς πολλοί εξηγούσαν στους διερμηνείς ότι έχουν βγάλει εισιτήρια για να συνεχίσουν το ταξίδι τους το απόγευμα προς τα σύνορα και τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, πολλοί από τους πρόσφυγες σταματούν για λίγες ώρες στην πλατεία Βικτωρίας, μέχρι να προμηθευτούν εισιτήρια για τη μεταφορά τους προς τα σύνορα.

Από το κέντρο της Αθήνας δεν θέλουν να φύγουν ούτε όσοι ανήκουν στις εθνικότητες που δεν μπορούν να περάσουν από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ, καθώς αναζητούν τους διακινητές που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο ταξίδι.