​Άνεργος ή υποαπασχολούμενος είναι ένας στους τρεις γιατρούς της Αθήνας. Για τον επαγγελματία αυτόν μία «διέξοδος» από την κρίση είναι η εργασία σε άλλη χώρα. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι 7.340 γιατροί της Αθήνας έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια.

Στοιχεία σχετικά με την ανεργία, τη «μετανάστευση» και τον πληθωρισμό των γιατρών παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών το περασμένο Σάββατο, με θέμα «Νέοι γιατροί. Παρόν και μέλλον». Σύμφωνα ��ε τα στοιχεία, η ανεργία των γιατρών έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το 27,5% των μελών του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Σε απόλυτους αριθμούς χωρίς δουλειά ή με μερική απασχόληση είναι 7.000 γιατροί σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι και από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν τώρα 1.259, που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα. Η κρίση και η αδυναμία του δημόσιου τομέα υγείας να παρέχει εργασία σε νέους γιατρούς κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση σε μία χώρα με ιατρικό πληθωρισμό: η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Αττικής και το 17% στην Κεντρική Μακεδονία.

Αντίθετα, στη Στερεά Ελλάδα, όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου δραστηριοποιείται λιγότερο από το 2% των γιατρών.

Μετανάστευση

Τα τελευταία έξι χρόνια, 7.340 γιατροί, μέλη του ΙΣΑ, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα. Από αυτούς οι 5.406 αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό από το 2011 και έπειτα. Στο παρελθόν (έως το 2009) η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους. Από το 2010 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών που μεταναστεύουν.