Την ώρα που οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτα στο Αιγαίο, γίναμε ρεζίλι στην διεθνή κοινότητα από την αποχώρηση του κλιμακίου της Frontex στη Χίο.

Σε ανακοίνωσή της η διασυνοριακή αστυνομία τονίζει ότι τα στελέχη της έφυγαν, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μολυνθούν από τον αμίαντο που υπάρχει στο κτίριο καταγραφής των μεταναστών.

Από το Ελληνικό στον.... "καταυλισμό" της Πλατείας Βικτωρίας

Στην Αθήνα, η πλατεία Βικτωρίας για μια ακόμη φορά μοιάζει με καταυλισμό. Πολλοί είναι οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να μείνουν στο Ελληνικό και έτσι έστησαν τα πρόχειρα κατάλυματά τους πάνω στην πλατεία.

Το μόνο που κατάφεραν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους από το κέντρο φιλοξενίας είναι κάποιες κουβέρτες.

Ούτε έτσι όμως μπορούν να προφυλαχθούν αποτελεσματικά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ο οποίος πά��τως δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να διασχίσουν το Αιγαίο. Οι αριθμοί τρομάζουν.

Πάνω από 1 εκ. μετανάστες εισήλθαν σε ευρωπαϊκό έδαφος έως τις 21 Δεκεμβρίου. Από αυτούς, οι 816.752 έφθασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα. Η Λέσβος δέχτηκε την μεγαλύτερη προσφυγική ροή, καθώς ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο σε αφίξεις.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό, πρόκειται για την μεγαλύτερη ίσως μετακίνηση πληθυσμών προς την ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτός ο πόλεμος έχει απώλειες. Σχεδόν 4.000 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους ή έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι.