​Ιδιαίτερα θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα, μιας και το 2015 θα μας αποχαιρετήσει εντυπωσιακά… Στις 25 Δεκεμβρίου θα έχουμε Πανσέληνο και μάλιστα από το μεσημέρι!

Ειδικότερα, από τις 13:11 ώρα Ελλάδος, το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο στον ουρανό, χαρίζοντας ένα μαγευτικό χριστουγεννιάτικο θέαμα στους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι Χριστουγεννιάτικη Πανσέληνο τελευταία φορά είχαμε πριν από 40 χρόνια, το 1977, ενώ το φ��ινόμενο θα επαναληφθεί το 2034!

Την ίδια στιγμή, την Τρίτη ξεκίνησε το χειμερινό ηλιοστάσιο και η μέρα ξεκινάει το δικό της αγώνα για να φτάσει και να ξεπεράσει τη νύχτα. Τι εννοούμε; Στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, ο Ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του. Τότε, η ημέρα και η νύχτα διαρκούν σχεδόν το ίδιο. Ωστόσο, στην συνέχεια, σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της ημέρας.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η «επανάσταση» της ημέρας και συμβαίνει μεταξύ της 20ης και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22η.

Τότε ο Ήλιος φθάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, και αρχίζει πάλι να σκαρφαλώνει κάθε ημέρα όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος».

Κι όλα αυτά μέχρι την 21η του Μάρτη που μέρα και νύχτα είναι ίσες!