​Την παράταση των συμβάσεων τους, δημοσιευμένη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ζητούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, ειδάλλως προειδοποιούν για επίσχεση εργασίας από 1/1/2016.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι αποφάσισαν να μην εξυπηρετούν τους ασφαλ��σμένους στον ΕΟΠΥΥ από 01/01/2016 σε περίπτωση που δεν εκδοθεί η παράταση των συμβάσεων τους στο ΦΕΚ, αίτημα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2015.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) συναντήθηκε την Παρασκευή με το νέο πρόεδρο του οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη, και συζήτησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες του οργανισμού έναντι των γιατρών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, στη συνάντηση: «ακολούθησαν οι εξής δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της ομαλής συνεργασίας με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ:

-Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ότι θα αποπληρωθούν τουλάχιστον δύο μήνες (7ος και 8ος 2015) όσον αφορά τις επισκέψεις, μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ της π��ράτασης και θα συνεχιστεί η ροή πληρωμής των πράξεων / εξετάσεων. Επίσης υπήρξε η υπόσχεση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για το 10% των δεδουλευμένων επισκέψεων / πράξεων που εκκρεμούν από το 2012.

-Από τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας, κ.Πολάκη, ότι μέχρι την Τετάρτη 23.12.15, θα εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της σύμβασης τουλάχιστον μέχρι 31/03/2016.

-Από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, υπήρξε η πρόσκληση της Ένωσης σε διάλογο για το πλαίσιο των νέων συμβάσεων προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, με προκαθορισμένο ραντεβού.

ceb5cebfcf80cf85cf85-18-12-15.jpg

Δεν υπήρξε δέ��μευση ή πρόγραμμα διευθέτησης:

-Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων, όπου αναμένεται νομοθετική ρύθμιση και οικονομική ενίσχυση, η οποία εκτιμάται στα 250 εκατ., καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους θεσμούς.

-Για το άδικο φορολογικό καθεστώς που ισχύει, το θέμα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, για την πιθανή έκδοση ρύθμισης που να αποκαθιστά την αδικία για την υπερφορολόγηση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στις 20/12/2015 αποφασίστηκαν τα εξής:
-Αναγγελία αδυναμίας εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ από 01/01/2016 σε περίπτωση μη έκδοσης του ΦΕΚ της παράτασης των συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους, αίτημα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2015. Απλή παράταση με απόφαση ΔΣ του Οργανισμού δεν είναι αποδεκτή, ηθικά και νομικά, και θα υποχρεώσει την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε κήρυξη επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό. Προτείνεται παράταση της σύμβασης των ιατρών μέχρι 30/06/2016 ώστε να προηγηθεί διαβούλευση για τις νέες συμβάσεις και το νέο πλαίσιο ΠΦΥ.

-Σε περίπτωσης έκδοσης ΦΕΚ, απαιτείται άμεση πληρωμή δύο τουλάχιστον μηνών ( 7ος και 8ος 2015 ) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και των δύο επόμενων μηνών (9ος και 10ος 2015) στην επόμενη οριστικοποίηση, με αποκατάσταση της ροής πληρωμών των δεδουλευμένων, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της λειτουργίας των ιατρείων. Σε περίπτωση μη τήρησης των προαναφερθέντων, θα εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό.

-Ομαδική κατάθεση ατομικών αγωγών κατά του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και του υπολειπόμενου 10% των επισκέψεων / πράξεων / εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2012».

Τέλος, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούν τον Πρωθυπουργό της χώρας και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «να εξαρθρώσουν τις μονοπωλιακές τακτικές, να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να αποτρέψουν τον αφανισμό των ατομικών ιατρείων, να προστατεύσουν την επιστήμη και να διαφυλάξουν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας».