Σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία όλο και περισσότερων Ελλήνων έχει ο εφιάλτης της διάρκειας της οικονομικής κρίσης, με την κατάθλιψη, τον φόβο, την αγωνία, τον θυμό, την αγανάκτηση και τη θλίψη να «εγκαθίσταται» στις ψυχές ανδρών και γυναικών από όλο και νεότερη ηλικία.

Πριν από λίγες ημέρες το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ότι «ένας στους δύο Έλληνες πάσχει από κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες».

«Αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, συχνότερες κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, αλλά και σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας εμφανίζονται πλέον συχνότερα» τονίζει στη Real News η δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, το οποίο έχει λίστες αναμονής έως και έξι μήνες λόγω της αύξησης του ποσοστού των πολιτών που ζητούν ψυχοθεραπευτική και ψυχιατρι��ή κάλυψη.

«Τα καταθλιπτικά συμπτώματα με έντονο άγχος έχουν ξεπεράσει κάθε όριο» επιβεβαιώνει ο Νίκος Κουτουβίδης, ψυχίατρος στο ΝΙΜΤΣ, ο οποίος εξηγεί ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι πω πολλοί ασθενείς εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους, ακόμη και για οικονομικούς λόγους, «χαράσσοντας έτσι έναν παθητικό τρόπο αυτοκτονίας».

Ανάλογα τοποθετείται και η κυρία Θεοτοκά, η οποία εξηγεί πως συχνά παρατηρείται «μια αδράνεια και ένα μειω��ένο κίνητρο για να λύσουμε προβλήματα και να βγούμε από το “βάλτωμα”. Αυτές οι υποτονικές τάσεις μπλοκάρουν την αντίσταση».

Τα περιστατικά καλύπτουν μια ευρεία γκάμα: από μεσήλικες που έχασαν τη δουλειά τους και αισθάνονται -όπως οι ίδιοι λένε- άχρηστοι και ανίκανοι, άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο πατρικό τους επειδή δεν έβγαιναν οικονομικά αλλά και οικογενειάρχες που νιώθουν ενοχή για το γεγονός ότι παίρνουν τρόφιμα για τα παιδιά τους από το κοινωνικό παντοπωλείο.