Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κρύβουν πολλούς κινδύνους παρότι ξετρελαίνουν τα παιδιά. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας, το κατάλληλο παιχνίδι σύμφωνα με την ηλικία τους, αλλά και να προσέχουμε τους κανόνες ασφαλείας.

Παιχνίδια δράσης με όπλα και εξωγήινα τέρατα δεν είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες των παιδιών. Οι γονείς αφού επιλέξουν το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία των παιδιών τους πρέπει να προσέξουν αν είναι και ασφαλές.

«Τα περισσότερα παιδιά του δημοτικού παίζουν παιχνίδια, που είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους και αυτό γιατί οι γονείς δεν ελέγχουν την ηλικία που επιτρέπεται για το κάθε διαδικτυακό παιχνίδι» αναφέρει ο Γιώργος Κορμάς, Επικεφαλής Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Όταν εντοπίσουμε το παιχνίδι πριν το αγοράσουμε, δύο είναι τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε. Πρώτον, την κατάταξη του παιχνιδιού που διαχωρίζεται σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+, και δεύτερον, αν το περιεχόμενο του παιχνιδιού αναφέρεται ή δείχνει σκηνές με ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβο, τζόγο, σεξ και βία.
Οι επιστήμονες μας συστήνουν επίσης να βρούμε λίγο χρόνο να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί μας ή σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο.