​«Αφήστε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της». Σαφές και ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη από το βήμα της 31ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την εκτελεστική εξουσία.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε έκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση.

Η κ. Κουτζαμάνη μίλησε για τελευταία φορά στους συναδέλφους της, αφού τον Ιούνιο του 2016 αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα και αναφέρθηκε στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας. Ακόμη, επικαλούμενη εμπειρία ετών μίλησε για τους τρόπους που κατά καιρούς επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

Νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της δικαιοσύνης, απειλ��ς κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων ήταν μερικές από τις αναφορές της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως παραδείγματα παρεμβάσεων.

Επικαλέστηκε μάλιστα αποφάσεις του Αρείου Πάγου επί των ημερών του αείμνηστου Στέφανου Ματθία στις οποίες προ ετών ανώτατοι δικαστές αναγνώριζαν ότι η επιδοκιμασία ή η αποδοκιμασία των δικαστικών λειτουργών ενέχει επέμβασης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όπως τόνισε όμως η κ.Κουτζαμάνη τέτοιες προσπάθειες παρέμβασής θα μείνουν ατελέσφορες καθώς «αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ρόλο των εισαγγελέων, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε όπως είπε προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό ��ίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. (αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου).
Στο τέλος της τοποθέτησης της μάλιστα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους συναδέλφους της, οι οποίοι και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την επευφημούσαν φωνάζοντας «μπράβο κυρία εισαγγελέα».
Για το ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

«Η δήλωση αυτή, ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».
Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.