​Ο λόγος στα δημόσια έγγραφα είναι καθαρά σεξιστικός και λειτουργεί εις βάρος των γυναικών. Ωστόσο, σήμερα μπήκαν τα θεμέλια ώστε αυτή η αδικία να διορθωθεί.

Για παράδειγμα, είναι οι γυναίκες του κοινοβουλίου βουλευτές, βουλευτίνες ή βουλεύτριες;

Όταν καλούνται να ψηφίσουν πρέπει να αναφωνούν παρών ή παρούσα?

«Οι γυναίκες του κοινοβουλίου μας είπαν εντάξει, να μην είμαστε βουλευτές, αλλά όχι και βουλεύτριες, βουλευτίνες και πολύ μας πάει... Όλες δηλώνουν φεμινίστριες, καμιά δεν δεχόταν να γράψει βουλεύτρια» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γκασοκα.

Στην ημερίδα με θέμα την Ένταξη της ισότητας των δυο φύλων στη γλώσσα των διοικητικών εγγράφων, παρουσιάστηκε σήμερα ο οδηγός μη σεξιστικής χρήσης της γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα.

Γιατί για παράδειγμα στα έντυπα των νοσοκομείων να υπάρχει μόνο ο θεράπων Ιατρός και όχι η θεράπουσα Ιατρός; Ενδιαφερομένους και όχι και ενδιαφερόμενες, υποψηφίους και όχι και υποψήφιες....

Μοναδική και χαρακτηριστική εξαίρεση είναι οι προκηρύξεις για μαίες, εξαίρεση που ωστόσο αδικεί πολλούς νέους που έχουν αποφοιτήσει από σχολές μαιευτικής και δεν αναφέρεται μαιευτής…

«Να συμβάλουμε στην ισό��ητα των φύλων μέσα από τον λόγο, μέσα από την διατύπωση του λόγου μέσα από την διατύπωση των εννοιών» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Βερναρδάκης.

Όσο για το «παρών» και τον κανονισμό της Βουλής, η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων, κ. Κουβελα είπε:

«Είναι δημιούργημα παλαιότερης εποχής και πρέπει να αλλάξει, δημιούργησε λοιπόν σύγχυση στις γυναίκες βουλεύτριες, κατά την ψηφοφορία του προέδρου της Δημοκρατίας. Είχαμε λοιπόν εκεί, εκτός από τους άντρες βουλευτές, μερικές να λένε παρών, μερικές να λένε παρούσα, αυτό πρέπει να το ξεδιαλύνουμε».

Στόχος του νέου οδηγού είναι να καταργηθεί η διάκριση υπέρ των ανδρών που τρυπώνει στα δημόσια έγγραφα με την έλλειψη του θηλυκού γένους σε πάμπολλες διατυπώσ��ις. Έχουν ήδη εκπαιδευτεί 3.200 δημόσιοι υπάλληλοι και μένει να δούμε αν θα πετύχει αυτό τον σημαντικό στόχο.